Linkovi

Predsednica parlamenta Letonije: Ruska agresija neće stati sama od sebe


Novinarka gruzijskog servisa Glasa Amerike Ekaterina Maghaldadze sa predsednicom parlamenta Letonije Daigom Mierinjom
Novinarka gruzijskog servisa Glasa Amerike Ekaterina Maghaldadze sa predsednicom parlamenta Letonije Daigom Mierinjom

Predsednica parlamenta Letonije Daiga Mierinja rekla je u intervjuu za gruzijski servis Glasa Amerike da je tokom posete Vašingtonu, zajedno sa baltičkim kolegama, prenela američkim zakonodavcima da ruska agresija neće stati sama od sebe.

„U ime Letonije, u ime naše zemlje i našeg naroda, želimo da se zahvalimo američkom narodu na vašim naporima da održite mir u svetu. Veoma smo zahvalni na tome, jer je ovo veoma važno za nas. Došli smo ovde u Vašington da razgovaramo o daljoj podršci Ukrajini", rekla je Mierinja.

Letonska zvaničnica kaže da je "pomoć Ukrajini visoko na dnevnom redu svuda u svetu", i da je toj zemlji potrebna podrška, posebno vojna.

"Moramo da shvatimo da svaki dan kada odugovlačimo sa donošenjem važnih odluka, ljudi ginu na bojnom polju“.

Mierinja je istakla da i EU ulaže velika sredstva u odbranu, bezbednost i podršku Ukrajini.

„Takođe želimo da istaknemo da ukupna podrška koju EU pruža Ukrajini već premašuje podršku koju pružaju SAD. Bilo nam je veoma važno da prenesemo naše lično iskustvo i podelimo naše lične istorijske lekcije“, istakla je Mierinja.

Prema njenim rečima, ako se sada ne zaustavi rat, biće plaćena mnogo veća cena.

„Ovih dana čujemo kako Rusiju upoređuju sa rakom, ali mislimo da je još gore jer se pipci Rusije šire po celom svetu i dostižu mnoga mesta širom planete.”

Mierinja je dodala da je razgovarala sa senatorima i kongresmenima i o praktičnim koracima, poput mogućih sankcija protiv Rusije, uključujući i konfiskovanje ruske imovine, zbog odgovornosti za njene ratne zločine.

XS
SM
MD
LG