Linkovi

Hrvatska danas bira predsednika


Biciklista prolazi pored predizbornog protesta aktuelne predsednice Hrvatske i kandidatkinje HDZ-a, Kolinde Grabar Kitarović, u Zagrebu, Hrvatska, 21. decembra 2019.

U nedelju u sedam sati izjutra u Hrvatskoj otvorena su birališta na predsedničkim izborima na kojima oko 3,9 miliona građana s pravom glasa bira novog šefa države na listi od 11 kandidata.

Predizborne ankete pokazuju da se za ulazak u drugi krug bore troje kandidata: aktuelna predsdnica i kandidatkinja vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Kolinda Grabar Kitarović, kandidat Socijaldemokratske partije i bivši premijer Zoran Milanović i kanidat desnice, popularni pevač Miroslav Škoro.

Birališta se zatvaraju se u 19 časova, kada prestaje i izborna tišina.

Od ukupnog broja od oko 3,9 miliona birača, njih 3,7 miliona je sa prebivalištem u Hrvatskoj, dok je oko 177.000 aktivno registrovanih u inostranstvu - najviše u susednoj BiH, njih 93.000.

U Srbiji može da glasa nešto manje od 30.000 birača, a u Nemačkoj oko 29.000.

U Hrvatskoj je otvoreno 6.409 biračkih mesta, a u inostranstvu 124 i to u 47 država, najviše u BiH – 44. U Nemačkoj će biti otvoreno 17 mesta u diplomatsko-konzularnim predstavnišvima širom zemlje, a u Srbiji dva – u Beogradu i Subotici.

Tamo mogu da glasaju hrvatski državljani koji imaju prebivalište i aktivno su se registrovali ili imaju hrvatske lične karte s upisanim prebivalištem u inostranstvu na osnovu kojih su automatski registrovani za glasanje.

U inostranstvu mogu da glasaju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako imaju potvrdu za glasanje van mesta prebivališta.

Za ove izbore prijavljen je rekordan broj posmatrača, više od 24.000.

Po zatvaranju birališta u 19 časova očekuju se i prve izlazne ankete, dok će Državna izborna komisija od 20 časova početi da objavljuje nepotpune privremene rezultate izbora i oni će biti ažurirani svakih deset minuta.

Poslednji predsednički izbori održani su 28. decembra 2014, odnosno drugi krug 11. januara 2015.

Aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović tada je kao kandidatkinja HDZ na izborima s malom razlikom u broju glasova pobedila kandidata koalicije levog centra, dotadašnjeg predsednika Ivu Josipovića, kojem su ankete predviđale pobedu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG