Linkovi

Predragu Blagojeviću iz Južnih vesti nagrada "Katarina Preradović"


Aleksandar Stankov iz Južnih vesti prima nagradu "Katarina Preradović" u ime svog kolege Predraga Blagojevića od prošlogodišnjeg lauerata, karikaturiste Marka Somborca, u Medijacenru u Beogradu, 10. oktobra 2018.
Aleksandar Stankov iz Južnih vesti prima nagradu "Katarina Preradović" u ime svog kolege Predraga Blagojevića od prošlogodišnjeg lauerata, karikaturiste Marka Somborca, u Medijacenru u Beogradu, 10. oktobra 2018.

Glavni i odgovorni urednik niških Južnih vesti, Predrag Blagojević, dobitnik je ovogodišnje Nagrade za profesionalni integritet, koju dodeljue Fondacija "Katarina Preradović".

Novinarka Tamara Spaić, ispred Fondacije "Katarina Preradović" rekla je da je žiri doneo odluku jednoglasno, pošto su Južne vesti "jedini slobodan mediji na koji građani mogu da se oslone, a da je južno od Beograda".

Ona je ocenila da je Blagojević hrabar, uporan i dosledan novinar, koji se bori za slobodu novinarstva, javni interes i građane.

"Mislim da bi ljudi Niša i celog tog regiona bili obezglavljeni bez tog medija", rekla je Spajić i ukazala na značaj nagrađivanja baš lokalnog medija, pošto su takvi mediji poslednjih godinu dana bili pod "stravičnim napadima vlasti". Podsetila je i na poslednje, "nezakonite" pritiske poreskih vlasti na Južne vesti.

"Mi smo zaista danas suočeni sa time da imamo male oaze slobodnog novinarstva i ja se zahvaljujem svim kolegama na tome što još izdržavaju uprkos svemu", rekla je Tamara Spaić.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, podsetio je da je Predrag Blagojević pre ove nagrade već dobio nagradu NUNS-a za novinarstvo, kao i nagrade "Dušan Bogavac" i "Staša Marinković".

"Ključna stvar za sve nas jeste da li ćemo biti profesionalci u poslu kojim se bavimo. Nekada, i to je nažalost slučaj kada imatre posla sa autoritarnim režimom, potrebna je i hrabrost da biste bili profesionalni. Ali to je vaš izbor - ako ste novinar, nema vam druge. Menjajte profesiju ako ne možete da izdržite pritisak", profesor Filozofskog fakulteta, Jovo Bakić.

Ocenio je da se mediji suočavaju sa pritiscima vlasti, ali i kapitala. "Onog trenutka kada ograničite kompanijama mogućnost reklamiranja u medijima, a to ste uradili sa pozicija vlasti, vi ste njih, osim ako nisu u vlasništvu neke kompanije, osudili na propast", rekao je Bakić.

VIDEO: Jovo Bakić o pritiscima na medije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Bakić je rekao da promena ovog sistema u medijima jeste nužna ako hoćemo da živimo u civilizovanom društvu i da su građani, osim ako nisu vešti na internetu, mogu samo da se informišu preko televizija sa nacionalnom pokrivenošću i jeftinih tabloida. "Sa takvom slikom, mi sigurno ne možemo kao društvo da preživimo. Čak i da dođe do privrendog napretka, u šta ne verujem, opet nećemo preživeti jer smo etički totalno uništeni", rekao je Bakić.

Nagradu je Aleksandru Stankovu, zameniku glavnog urednika Južnih vesti koji ju je primio u ime Blagojevića, uručio prošlogodišnji laureat, karikaturista Marko Somborac.

Stankov je rekao da ovu nagradu razumeju kao priznanje celoj redakciji, a zatim je pročitao i poruku kojom se Predrag Blagojević zahvaljuje na nagradi.

VIDEO: Stankov o pritisku na Južne vesti
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Katarina Preradović, dugogodišnja novinarka i urednica Blica i nedeljnika NIN preminula je u aprilu 2015. godine u 43. godini.

XS
SM
MD
LG