Linkovi

Finiš neizvesne izborne trke u Britaniji


Britanski premijer i vodja Konzervativne partije Dejvid Kameron obraća se pristalicama u Londonu, 5. maja 2015.
Britanski premijer i vodja Konzervativne partije Dejvid Kameron obraća se pristalicama u Londonu, 5. maja 2015.

Britanci sutra biraju novu vladu na, kako se očekuje, najtešnjim parlamentarnim izborima od 1970-tih godina

Ni jedna od dvije glavne stranke nema jasnu prednost, te bi o novom ili starom stanaru Dauning strita br. 10 mogle da odlučuju manje partije.

Izborna kampanja za najneizvjesnije izbore u Britaniji u poslednjoj generaciji ušla je danas u poslednji dan.

Prema većini anketa, vladajući konzervativci i opozicioni laburusti su gotovo izjednačeni i, po svemu sudeći, bez šansi da osvoje većinu od 650 mjesta u Donjem domu parlamenta.

S obzirom na to da ni aktuelni premijer Dejvid Kameron, niti lider laburista Ed Milibend nemaju jasnu prednost, ishod sjutrašnjih izbora mogao bi da bude veoma haotičan i svakako neizvjestan.

Kameron pokušava da osvoji drugi mandat, posle petogodišnjih mjera štednje i tenzija u koalicionoj vladi sa Liberalnim demokratama. Danas je u Velsu poručio biračima da je riječ o direktnom izboru između njega i Milibenda.

„Ljudi stvarno žele da pažljivo razmisle prije nego što glasaju, ali vjerujem da kada kada dođe do odlučujućeg trenutka i kada se zapitaju da li da povjere ekonomiju Edu Milibendu ili da ostanu pri planu i timu koji preokreće situaciju u zemlji, da možemo da ostvarimo veoma dobar rezultat i pređemo liniju.“

Glavno predizborno obećanje torijevaca je dalje smanjenje deficita, i to rezanjem socijalnih davanja i javne potrošnje. U pokušaju da pridobije euroskeptike u svojoj partiji, Kameron je obećao i da će u slučaju pobjede na izborima održati referendum o članstvu zemlje u EU do 2017. godine.

Kameronov glavni rival, Ed Milibend, pak obećava da će, ako se njegova opoziciona Laburistički stranka vrati na vlast, izgraditi pravednije društvo. Danas je apelovao na neopredijeljene birače da sklone Kamerona s vlasti.

„Britanski narod pred sobom ima najjasniji izbor u poslednjoj generaciji, između torijevske vlade koja radi samo za nekoliko privilegovanih ili laburističke koja će prednost dati radničkim porodicama.“

U međuvremenu, lider manjeg člana vladajuće koalicije, zamjenik premijera Nik Kleg, obećao je da će njegova Liberalno demokratska stranka držati ljevičarsku ili desničarsku vladu čvrsto u centru.

„Mi ćemo prije svega obezbijediti stabilnost. Nećemo dozvoliti drugim strankama da nas odvuku u jednu ili drugu krajnost. Previše rezova na jednoj strani, i previše neodgovornog pozajmljivanja na drugoj.“

Liberalne demokrate se međutim suočavaju sa teškim izbornim gubicima i možda neće osvojiti dovoljno mjesta u parlamentu da bi obezbijedili većinu bilo konzervativcima ili laburistima. To znači da bi tri ili više manjih stranaka mogle da budu uključene u dogovor o novoj vladi.

Škotska nacionalna stranka, koja se oporavila nakon prošlogodišnjeg neuspješnog referenduma za nezavisnost, na putu je da ubjedljivo porazi laburiste u Škotskoj, moguće osvoji više od 40 od 59 škotskih mjesta u nacionalnom parlamentu i tako postane treća najveća stranka u Britaniji po broju poslanika. Ukoliko se to dogodi, stranka se nada da će odlučivati o tome ko će formirati narednu vladu.

„Na korak smo od toga da uradimo nešto što Škotska nacionalna stranka nikada nije uradila u svojoj istoriji. Na korak smo od toga da zabeležimo ogroman uspeh na izborima“, poručila je Nikola Sturdžon, vodja Škotske nacionalne stranke.

SNP je više puta pozivala laburiste da rade zajedno kako bi spriječili konzervativce da ponovo osvoje vlast, ali je Milibend odbacio mogućnost formiranja formalne koalicije. Konzervativci su pak upozorili da bi manjinska laburistička vlada, koju bi podržavala Škotska nacionalna stranka, bila opasna i da bi ujedinila stranku koja želi da bankrotira Britaniju sa onom koja želi da je razbije.

Poslednjih 24 sata kampanje, lider Nezavisne strane Ujednjenog kraljevstva, koja je protiv Evropske unije, iskoristio je da optuži rivale za negativnu atmosferu i nedostatak rasprave o suštinskim pitanjima.

„Velike partije su poslednje dvije do tri nedelje provele samo govoreći zašto ne bi ste trebali da glasate za drugu stranu“, upozorio je Najdžel Faradž, lider Nezavisne stranke Ujedinjenog Kraljevstva.

Više od 45 miliona Britanaca imaće pravo glasa, na 50 hiljada biračkih mjesta širom zemlje.

XS
SM
MD
LG