Linkovi

Pred finsko predsedavanje: EU očekuje nastavak reformi u Srbiji


Konferencija "Od rumunskog do finskog predsedavanja Savetu EU", u EU info centru u Beogradu, 4. jula 2019.
Konferencija "Od rumunskog do finskog predsedavanja Savetu EU", u EU info centru u Beogradu, 4. jula 2019.

Bez obzira na izbor nove briselske administracije, Evropska unija neće promeniti svoj stav o dijalogu Beograda i Prištine, i njena se pozicija po tom pitanju ne menja, poručio je u četvrtak šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i podsetio na stav EU da dijalog treba da se nastavi, uz postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma.

U izjavi medijima posle konferencije održane u beogradskom EU info centru na temu "Od rumunskog do finskog predsedavanja Savetu EU", Sem Fabrici je, govoreći o evropskim integracijama Srbije, rekao da je i tu poruka jasna:

"Komisija je sačinila vrlo jasan i detaljan izveštaj u maju i identifikovala u svim pregovaračkim oblastima gde je progres već postugnut, kao i tamo gde progres treba da postignut. Dakle, poruka je - ubrzajte reforme, preporuke su jasne i javne, i može svako da ih razume. Poruka je - radite više, nastavite reforme i pregovori će svakako napredovati", naglasio je Fabrici.

Šefica Pregovoračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević je predstavnicima nove evropske administracije poručila da na njihovoj agendi svakako treba da bude pitanje proširenja jer je upravo to odgovor na mnoga pitanja i probleme, dok je ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana-Kristina Popa rekla je da je Rumunija, uprkos izazovima kakvi su bili Bregzit i evropski izbori, zadovoljna učinkom tokom predsedavanja Savetom Evropske unije:

"To je težak proces, koji je sporiji nego što bi mnogi voleli. Ipak, važno je da ta tema ostane u fokusu. Ima napretka kada je reč o Srbiji i evropskoj perspektivi ostalih zemalja Zapadnog Balkana. I mi ćemo ostati aktivni u evropskoj trojci uz Finsku i Hrvatsku u narednih 12 meseci", naglasila je Popa.

Konferencija "Od rumunskog do finskog predsedavanja Savetu EU", u EU info centru u Beogradu, 4. jula 2019.
Konferencija "Od rumunskog do finskog predsedavanja Savetu EU", u EU info centru u Beogradu, 4. jula 2019.

S obzirom na to da je Srbija tokom rumunskog predsedavanja otvorila samo jedno pregovaračko poglavlje, ambasador Finske Kimo Lahdevirta istakao je da će pitanje proširenja biti jedno od važnih tema na agendi Finske tokom njenog sadašnjeg predsedavanja i da je cilj da se održi realna perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana.

On je najavio i punu podršku dijalogu Beograda i Prištine pod okrilljem EU:

"Znam da je teško postići napredak, ali takođe mislim da status kvo nije dobra opcija, jer će se to odraziti na obe strane. Zato se zaista nadam da će napredak biti postignut", rekao je Lahdevirta.

Po mišljenju Milene Lazarević iz Centra za evropske politike izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona koja ne obećava perspektivu proširenja EU je bila namenjena tamošnjoj publici i da u ovom trenutku ne treba brinuti zbog toga.

Ipak, konstatatovala je Lazarević, politika proširenja će u narednom periodu biti ispod radara i dodala da može da se desi da finsko predsedavanje Unijom bude opterećeno formiranjem evropskih institucija, ukoliko ovi kandidati ne budu potvrđeni.

XS
SM
MD
LG