Linkovi

Precizniji test za alergiju na kikiriki


Kikiriki je najčešći uzrok smrtonosnog anafilaksisa izazvanog hranom ili ozbiljne alergijske reakcije. Ali naučnici u Britaniji pronašli su bolji način za praćenje ozbiljnih opasnosti u hrani tako što su razvili mnogo precizniji test krvi koji je pet puta jeftiniji od postojećeg.

Novo dijagnostičko sredstvo je skoro 100 odsto pouzdano, kažu istraživači iz britanskog Medicinskog istraživačkog saveta.

“Ako testiramo nasumično decu u opštoj populaciji, svako peto dete sa pozitivnim testom bilo bi zapravo alergično ako bi ih proveravali. Sa ovim novim testom, 98 odsto dece sa pozitivnim testiranjem bilo bi alergično. Toliko je precizniji novi test”, ističe naučnica iz tog saveta Aleksandra Santos.

Postojeći testovi zasnovani su na potrazi za antitelima i ne mogu da ustanove razliku između osetljivosti na hranu i prave alergije. Ponekad su potrebna dodatna ispitivanja. Aleksandra Santos kaže da se pacijentima daje određena doza sumnjive hrane, dok lekari prate njihovo stanje i to može da bude stresno.

“Bilo je nekoliko pacijenata koji su neočekivano imali veoma ozbiljnu reakciju, što može da se dogodi.”

To je ono što navodi dečje alergologe da razmotre proces.

“To pokazuje da zaista moramo da pronađemo bolji način. Treba da pronađemo bolje testove za uspostavljanje dijagnoze alergije na hranu.”

Njen metod koristi takozvane mast ćelije koje imaju značajnu ulogu u izazivanju simptoma alergije, kao što je kožna reakcija ili začepljenje disajnih puteva.

“Nadam se da bi mogao da se koristi za druge alergije takođe jer može zaista da pomogne pacijentima.”

Istraživači su ustanovili da je među decom koja su alergična na hranu, kikiriki najčešći izazivač, a da zatim slede mleko i školjke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG