Linkovi

Protesti u svetu, mirno u Srbiji


A member of the Iraqi rapid response forces sits in a military vehicle during battle with Islamic State militants in the Mithaq district of eastern Mosul.
A member of the Iraqi rapid response forces sits in a military vehicle during battle with Islamic State militants in the Mithaq district of eastern Mosul.

Radnici širom sveta obeležili praznik rada protestnim šetanjama na kojima su zatraženi bolji uslovi za rad; U Srbiji mirnije obeležen 1. maj

Radnici širom sveta su danas izašli na ulice kako bi obeležili Medjunarodni dan rada, poznat kao Prvi maj, marševima i apelima za veće plate i bolje radne uslove.

Hiljade gradjana su se okupile u Indoneziji i na Filipinima, gde radnici žive na manje od jednog dolara dnevno, i zahtevali veću minimalnu nadnicu, zaštitu na radnom mestu i obustavu, kako je nazivaju, "angažovanja radnika na ugovor" koji nemaju ista prava i beneficije kao stalno uposleni.

Radnici u Južnoj Koreji su obećali opšti štrajk ukoliko vlada sprovede planirane reforme. Iranski radnici su u Teheranu danas održali demonstracije u cilju poboljšanja radnih uslova i protesta protiv stranih radnika koji dobijaju poslove u islamskoj republici.

Turska je zavela oštre bezbednosne mere dok policija nastoji da zaustavi neovlašćene demonstracije povodom Prvog maja. Grčki sindikati su pozvali na 24-časovni štrajk. Hiljade grčkih radnika su izašle na ulice Atine da obeleže Prvi maj i protestvuju protiv mera štednje koje su zahtevali medjunarodni zajmodavci.

U medjuvremenu, u Nemačkoj biciklistička trka povodom Prvog maja je otkazana pošto je policija u Frankfurtu sprečila islamistički napad pred trku. Ruski radnici i studenti su razvili ruske zastave na Crvenom trgu u čast Prvog maja.

Skupovi i roštilj u Srbiji

Za razliku od Evrope, u Srbiji je daleko mirnije obeležen Međunarodni praznik rada nego u Evropi. Čak bi se moglo reći da je bilo opasnije na izletištima nego na sindikalnim skupovima

Tradicionalni prvomajski izlazak u prirodu ove godine umalo da se loše završi – na Avali izletnici su izgubili kontrolu nad roštiljem, zbog čega se vatra prenela na travu i granje na obronku planine. Intervenisale su tri vatrogasne ekipe, požar je brzo lokalizovan, a povređenih nije bilo.

A povodom Dana rada – Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost organizovali su šetnju centrom Beograda i protestni skup, sa koga je izraženo nezadovoljstvo zbog pada životnog standarda i smanjenja primanja.

Na skupu je pročitan prvomajski proglas u kome se, između ostalog, pozivaju radnici da budu solidarni u borbi za bolju budućnost. Sindikalni lideri su pozvali radnike i da sa sindikatima menjaju Zakon o radu i pokrenu inicijativu da im se vrati ono što im je uzeto, a to su plate i penzije:

"Izgleda da je vreme da počnemo da se borimo i da prestanemo da pregovaramo. Jer za pregovore su potrebne najmanje dve strane", rekao je Branislav Čanak iz Ujedinjenog granskog sindikata."

"Svaki dan se čuje na televiziji da premijer kaže da će biti povećane plate i penzije. Mi ne tražimo povećanje, nego da nam vrati ono što nam je ukradeno. Da nam da ono što smo zaslužili svojim radom kroz duge godine života", istakao je Milorad Vujasinović iz Udruženja sindikata penzonera Srbije.

Protest je organizovao i Novi sindikat, blizak komunističkoj levici, a lideri ovog sindikata su ocenili da je Srbija ekonomski okupirana, a Vladu su optužili da radi kao ekspozitura MMF-a i drugih eksponenata krupnog međunarodnog kapitala.

XS
SM
MD
LG