Linkovi

Praznik Dan rada u SAD


“Kada radnici podignu svoj glas za fer plate i dostojanstvo na radnom mestu, oni podržavaju američku priču”, napisao je američki predsednik Barak Obama u otvorenom pismu radnicima širom zemlje povodom današnje proslave Dana rada.

Dan rada postao je zvanični američki praznik 1894. i svake godine se slavi prvog ponedeljka u septembru. “Početkom prošlog veka, američki radnici su se udružili u borbi za dostojanstvo i pravdu na radnom mestu”, istakao je Obama. “Oni su ustali, marširali i podigli svoj glas za radnu nedelju od 40 sati, plaćanje za prekovremeni rad, minimalnu nadnicu, i pravo da osnuju organizaciju za borbu za bolje plate i druge troškove. Te pobede za koje su se teško borili postale su okosnica ove naše najbolje srednje klase u istoriji”.

Predsednik je dodao da bi se, kada bi danas tražio posao,pridružio sindikatu kako bi njegova porodica imala sigurnost.

Članstvo u radničkim sindikatima u poslednjih 30 godina postojano opada, ali uslovi za koje su se sindikati borili pre nekoliko decenija sada su postali uobičajena praksa u Sjednjenim Državama – radna nedelja od pet dana, zdravstveno osiguranje i plaćen odmor.

XS
SM
MD
LG