Linkovi

Praznična filmska ponuda u SAD - od džedaja do šoumena


Insert iz filma "Ratovi zvezda - poslednji džedaj"

Šta čini neki film dobrim izborom za praznike? Ne toliko verska tema koliko pitanje da li je film atraktivan za celu porodicu i publiku svih uzrasta. Ove godine, tri visokobudžetna filma „Ratovi zvezda: Poslenji džedaj“, politički triler „The Post“ i mjuzikl „Velicanstveni šoumen“ odgovaraju tom opisu.

Ratovi zvezda: Poslednji džedaj, VIII epizoda, je željno očekivani nastavak u borbi Otpora protiv Prvog reda. Međutim, i ako niste zaljubljenik u Ratove zvezda, to je i dalje vizuelno upečatljiv naučnofantastični film sa impresivnom scenografijom, kompleksnim likovima I nepredvidljivom pričom koja se koncentriše na borbu dobra i zla.

Dejzi Ridli je ponovo Rej, jedna od ključnih ličnosti Otpora, koja pronalazi Luka Skajvokera i otkriva moć džedaja. Kao I Rej, Kajlo Ren, harizmatični anti-heroj je rastrzan unutrašnjom borbom.

Mark Hamil, koji se ponovo pojavljuje u ulozi Luka Skajvokera, bio je zapanjen cele produkcije.

"Kažem vam – nikada u životu nisam bio na raskošnijem setu, plus 150 statista sa egzotičnom šminkom i prostetikom.”

Možda nije preterivanje reći da je novi reditelj Rajan Džonson snimio najuzbudljiviju epizodu Ratova zvezda do sada.

"Nadam se da će publika, kad izađe iz bioskopa poželeti da otrči kući, zgrabi svoje igračke, figurice i svemirske brodove I igra se Ratova zvezda. Nadam se da ostavlja utisak kao dobar, zabavan film iz serijala, da će gledaociosećati kao da ponovo imaju 10 godina.”

Scena iz filma "The Post"
Scena iz filma "The Post"

Od naučne fantastike okrećemo se stvarnoj političkoj priči koja je uzdrmala Ameriku 1970-ih. Drama Stivena Spilberga The Post je priča o velikom riziku koji je preuzeo Vašington Post objavljujući delove visoko poverljivih vladinih dokumenata u kojima se rat u Vijetnamu opisuje kao izgubljen I otkriva da je američka vlada lagala o stepenu svoje umešanosti u rat u Indokini.

"Dokumenta su pokazala da se borimo u ilegalnom ratu koji ne možemo da dobijemo”, kaže reditelj Spilberg.

Meril Strip glumi izdavača Vašington Posta Ketrin Grejem, jednu od šačice žena na liderskim položajima u to vreme, a Tom Henks je vatreni izvršni urednik lista, Ben Bredli.

Ovo je izuzetno zabavna, dinamična politička drama koja će se dopasti ne samo ljubiteljima političkog trilera već i mnogima koji smatraju da politička scena Vašingtona 1970-ih neprijatno podseća na današnju.

Hju Džekmen na premijeri filma "Veličanstveni šoumen"
Hju Džekmen na premijeri filma "Veličanstveni šoumen"

Ako smatrate da je mjuzikl kao žanr duša praznika, čeka vas prava poslastica. Ove godine, Hju Džekmen izlazi na pozornicu kao Veličanstveni šoumen. Film Majkla Grejsija zasnovan je na stvarnom zabavljaču P. T. Barnumu koji je osnovao cirkus Barnum I Bejli, koji je nazvao “Najvećom predstavom na svetu.”

Hju Džekmen glumi legendarnog Barnuma, koji se uzdiže iz anonimnosti, okuplja grupu marginalizovanih ljudi sa neobičnim talentima I stvara spektakularnu trupu. Film, koji je i sam veliki spektakl u ovoj novogodišnjoj sezoni, donosi poruku prihvatanja za sve one, koji bez obzira na to koliko različito ili čudno deluju, u sebi nose iskru genijalnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG