Linkovi

Pravoslavni vernici proslavljaju Uskrs


Pravoslavni vernici proslavljaju Uskrs, Foto: Robert ATANASOVSKI / AFP
Pravoslavni vernici proslavljaju Uskrs, Foto: Robert ATANASOVSKI / AFP

Pravoslavni hrišćani u više od 60 zemalja sveta, uključujući Srbiju, slave u nedelju Usrks, najveći hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće.

Uskrs po Julijanskom kalendaru slave Ruska, Srpska, Gruzinska, Konstantinopoljska, Grčka, Bugarska, Jerusalimska i druge pravoslavne crkve.

Prema odlukama Nikejskog sabora 325. godine, koje do danas poštuju sve pravoslavne crkve, Vaskrs treba slaviti u prvoj nedelji punog meseca posle prolećne ravnodnevice, ali obavezno posle jevrejske Pashe.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Ðorđević čestitao je Uskrs srpskom patrijarhu Irineju, sveštenstvu i monaštvu i svim pravoslavnim vernicima koji slave uskrsnuće Isusa Hrista po Julijanskom kalendaru.

"Čestitam najveći hrišćanski praznik Uskrs sa željom da praznične dane provedete u zdravlju i miru sa svojim najmilijima. Neka vas ovaj veliki praznik podseti na prave ljudske vrednosti, koje će vas voditi kroz život, a to su ljubav, tolerancija, praštanje i sloga među ljudima", naveo je Ðorđević u uskršnjoj čestitki.

Srpski patrijarh Irinej služio je u nedelju ujutro liturgiju u kripti beogradskog Hrama Svetog Save na Vračaru povodom praznika.

Liturgiji su prisustvovali gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, kao i veliki broj pravoslavnih vernika.

Liturgiju je pratio i hor "Mokranjac", najstarijeg pevačkog društva u Srbiji.

Na liturgiji je pročitana Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja u kojoj je pozvao da po ugledu na Hrista "zagrlimo jedini druge, ne samo one koji nas vole već i neprijatelje naše i oprostimo im kao što je Gospod nama oprostio grehe naše, rekavši: ''Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine''".

U obraćanju vernicima i gostima, srpski patrijarh preneo je poruku opraštanja i mira.

"Oprostimo dakle jedni drugima! Pomirimo se jedni sa drugima! Zagrlimo jedni druge i hođamo svetim putem božanske ljubavi! Svedočimo ljubav i njome živimo!", naveo je patrijarh i pozvao vernike širom vaseljene da dan Vaskrsenja prosvetle slavjem i zagrljajem, uz tradicionalni pozdrav - Hristost Vaskrse.

XS
SM
MD
LG