Linkovi

Advokat Bele kuće odlazi zbog sukoba sa Trampom?


Pravni savetnik Bele kuće Don Mekgen i predsednik Tramp

Pravni savetnik Bele kuće Don Mekgan, kojeg su saradnici predsednika Trampa kritikovali zbog saradnje sa specijalnim tužiocem Robertom Malerom, uskoro će napustiti Belu kuću.

Tramp je tvitovao da će Mekgan napustiiti položaj nakon potvrde kandidature Breta Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda u Senatu - jer Mekgen kao pravni savetnik Bele kuće nadgleda taj proces. Bela

Mediji prenose da su se odnosi Trampa i pravnog savetnika Bele kuće pogoršali, nakon što su Malerovi istražitelji više puta ispitivali Mekgana u okviru istrage o vezama Trampove kampanje i Rusije, ali i moguće opstrukcije pravde od strane predsednika.

Don Mekgen je navodno odgovorio na mnoga pitanja o dešavanjima unutar Bele kuće i Trampovim potezima, iako je njegov advokat preneo da nije ukazao da je Tramp kršio zakon.

Predesednik je rekao da nije zabrinut zbog Mekgenovog razgovora sa istražiteljima.

"Uradićemo sve kako treba, sve po pravilima", rekao je Tramp.

"Mekgenov odnos sa predsednikom je već neko vreme zategnut zbog Malerove istrage o Rusiji", rekao je za Glas Amerike advokat Bredli Mos.

"Emet Flod, koji će verovatno zameniti Mekgena ima više iskustva u odgovoru Bele kuće na takve pravne zahteve", rekao je Mos.

Mekgen je unutar Bele kuće i među konzervativcima važio za ključnog Trampovog igrača u postavljanju federalnih sudija.

"Mekgen je bio veoma efikasan u realizaciji predsedničkih prioriteta: postavljanju visoko kvalifikovanih sudija koji imaju tradicionalnu i skromnu ulogu u sistemu", rekao je Tomas Džiping iz konzervativne fondacije Heritidž.

Specijalni tužilac Robert Maler
Specijalni tužilac Robert Maler

Donald Tramp je od Dona Mekgena tražio da otpusti specijalnog tužioca Roberta Malera u junu 2017. Mediji su tada preneli da je Mekgen to odbio i da je pretio ostavkom.

Pravni savetnik Mekgen je poslednji u nizu zvaničnika koji napuštaju Trampovu administraciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG