Linkovi

Čaterdži: Demokratski izgledi neizvesni


Pratap Čaterdži: Islam povezujuće tkivo arapskog sveta
Pratap Čaterdži: Islam povezujuće tkivo arapskog sveta

Da li sadašnje pobune u zemljama Bliskog istoka i Severne Afrike predstavljavju začetak istinski demokratskih društava? Tu temu i ulogu islama u pomenutim pobunama, razmotrio je u razgovoru za naš program član Instituta za američki progres i saradnik londonskog “Gardijana”, Pratap Čaterdži.

Čaterdži: “Protesti, može se reći i revolucije u Tunisu, Egiptu, Bahreinu i Libiji prvi su koraci ka stvaranju demokratskih društava. Tim regionom su decenijama vladali diktatori, koji sada gube tle pod nogama. Ali, teško je reći da li će sve te zemlje krenuti istinski demokratskim putem. Mada su zemlje kao što su Uzbekistan, Kurdistan i Turkmenistan, imale koristi od raspada Sovjetskog saveza jer su konačno postale nezavisne, one nisu odmah postale demokratske, a Uzbekistan i Turkmenistan su i dalje pod diktaturama.

Da li će Hosni Mubarak biti zamenjen demokratskim liderom, još nije jasno, mada postoji nada da će vojni establišment i obaveštejne službe, kao najjače institucije, uspeti da usmere tu zemlju u demokratskom smeru. Drugim rečima, narednih par godina postojaće vakuum i takmičenje raznih pokreta, stranaka, radničkih pokreta i samih lidera.“

Glas Amerike: Kako procenjujete ulogu islama u mogućem preobražaju arapskih zemlja?

Čaterdži: „Nadam se da će islam imati značajnu ulogu u preobražaju zemalja Bliskog istoka i severne Afrike. Islam je u stvari ključni i sastavni deo života svih gradjana tih zemalja, uprkos razlikama izmedju šiita i sunita. Islam ostaje ključno povezujuće tkivo tog sveta. Svi čitaju Kuran i svi znaju pomalo arapski, čak ako ga ne govore tečno ili razumeju potpuno. Zbog uticaja islama i tradicija u nekim zemljama će možda biti teže ostvariti čisto sekularna demokratska društva. Kao što hrišćanstvo igra važnu i pozitivnu ulogu u SAD, hinduizam u Indiji, tako se nadamo da će islam imati pozitivan uticaj u razvoju demokratskih društava muslimanskih zemalja.“

Glas Amerike: Kako biste procenili ideološki i finansijski uticaj Irana u arapskom svetu?

Čaterdži: „Iran ima važnu i istorijsku ulogu u tom regionu, jer u njemu živi jedna od najvećih šiitiskih zajednica u svetu, čijih pripadnika ima i u drugim okolnim zemljama. U ekonomskom smislu, uglavnom zbog sankcija, Iran nema toliko sredstava koliko se pretpostavlja u Vašingtonu i ne finansira Al-Kaidu i slične organizacije ili to čini skromno. Napeti odnosi izmedju SAD i Irana su izolovali tu zemlju, što ne ide nikome u prilog, jer se time stvaraju antagonistični blokovi i savezništva koji remete zdraviji odnos snaga. U tom smislu, konstruktivna uloga Irana i SAD i regionalnih zemalja bila bi od koristi za sve.

XS
SM
MD
LG