Linkovi

Požari u Crnoj Gori pod kontrolom


Dim iznad Podgorice (AP Photo/Risto Bozovic)
Dim iznad Podgorice (AP Photo/Risto Bozovic)

Vatrena stihija koja je prethodnih dana zahvatila Crnu Goru polako jenjava, te je situacija mnogo mirnija. Prema najnovijim podacima Direktorata za vanredne situacije MUP-a najaktivniji su požari na primorju i u centralnoj regiji i svi su trenutno pod kontrolom.

Crnogorskim vatrogascima koji se danima bore sa vatrom, od prije dva dana pomažu ukrajinski protivpožarni avion Antonov, čiji nje kapacitet 8000 litara vode. Juče poslije podne u pomoć su pritekli i timovi iz Švajcarske sa višenamjenskim helikopterom Super puma, kapaciteta 2000 litara vode i tim iz Bugarske sa helikopterom kapaciteta 2000 litara vode. Tokom dana, stigla su i dva izraelska vazduhoplova tipa Air Tractor koji imaju kapacitet nosivosti 3000 kubika vode.

I dalje je aktivan požar u Zabrđu u Luštici gdje vatrogasci Tivta, Herceg Novog i Kotora kao i Vojska Crne Gore zajedničkim snagama učestvuju u akciji gašenja vatre.

Konkretno u Tivtu situacija je pod kontrolom. Zoran Barbić iz Službe zaštite i spašavanja Tivat kaže da protivpožarne letjelice koje su stigle iz inostranstva nastavljaju da pomažu njihovim vatrogascima.

Najteže je ovih dana bilo na poluostrvu Luštica kod Tivta. Vatra je opasno ugrozila kuće, bilo je i evakuacije, li oni najstariji nijesu željeli da napuste svoje domove. Osnovano se sumnja da su mnogi požari namjerno podmetnuti.

Zbog nešto bolje situacije nego u minulih 4-5 dana, vatrogascima je priznanje odao i premijer Duško Marković.

Na Cetinju i dalje aktivan požar u Lastvi Čevskoj gdje vatrogasci brane objekte, dok je požar na Markovini pod kontrolom

Inače, na području Podgorice aktivna su tri požara - u Tuzima, Piperima i naselju Gornje Mrke, koji su tokom noći nastavili da se šire i zahvatili nepristupačan teren, ali objekti nijesu ugroženi.

Direktorat za vanredne situacije saopštio je da su u Danilovgradu aktivni požari na dvije lokacije, u vatre ima u Nikšiću, Kotoru i Herceg Novom.

Požar koji je izbio sinoć na brdu Bjelotina kod Herceg Novog proširio se na Hrvatsku, na područje Konavle. Tamo su upućena dva kanadera, saopšteno je iz Hrvatske. Radi se o nepristupačnom terenu, a vatra trenutno ne prijeti naselju.

Prema prvim procjenama, požar je zahvatio oko 250 hektara površine, od kojih je 50 hektara sa hrvatske strane.

XS
SM
MD
LG