Linkovi

Đurić: Konkretna dela u procesu povratka


Posle sastanka sa predstavnicima OEBS-a, UNHCR-a, Kancelarije UN u Beogradu i drugih organizacija, dogovoreno je formiranje radne grupe koja će pratiti ostvarivanje konkretnih rezultata u procesu povratka izbeglih na Kosovo.

Od 250.000 proteranih sa Kosova manje od 10 odsto se vratilo svojim kućama, a ukoliko bi im se ponudila bezbednost i zdravstvene usluge bilo bi više onih koji žele da se vrate, ocenio je danas direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju posle sastanka na kome je povratak na Kosovo bio glavna tema.

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je prošlo vreme za velike priče, a došlo je vreme za konkretna dela kada je reč o povratku interno raseljenih lica na Kosovo.

Posle sastanka sa predstavnicima OEBS-a, UNHCR-a, Kancelarije UN u Beogradu, Kancelarije ličnog izaslanika visokog predstavnika EU, Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije i Ministarstva spoljnih poslova, Đurić je rekao da je dogovoreno formiranje radne grupe koja će se redovno sastajati, definisati ciljeve i pratiti ostvarivanje konkretnih rezultata u procesu povratka:

"Ima mnogo onih nedobronamernih koji bi želeli da to etničko čišćenje bude krajnji rezultat. Bez obzira na to koliko bilo teško mi nećemo odustati, mi ćemo nastaviti da se borimo za to da živimo na Kosovu, jer na to imamo pravo. Šef UNHCR-a u Srbiji Eduardo Arboleda je rekao da je ta organizacija u proteklih 15 godina sarađivala sa interno raseljenim licima, sa željom da pomognu dobrovoljni povratak, ili da im se u novom mestu prebivališta stvore održivi uslovi za njihov život".

"Potrebno je da svi relevantni činioci – od Vlade do donatora budu uključeni u ovaj proces, pre svega zato što povratak na KiM zahteva finansijska sredstva, političku volju i rešavanje pitanja bezbednosti", ističe Eduardo Arboleda, šef UNHCR-a u Srbiji.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić je istakao da se za 15 godina vratilo se svega 25.000 raseljenih, da na Kosovu ima puno ekonomskih i bezbednosnih izazova. Zabrinjavajući su napadi na imovinu povratnika u metohijskom delu, rekao je Jevtić i podsetio i na nedavni inicident kada su na manastirskim objektima u Dečanima ispisani grafiti Islamske države.

XS
SM
MD
LG