Linkovi

Povišena radijacija na dan eksplozije u Rusiji


Napis na ulazu u vojni garnizom u blizini sela Nionoksa u oblasti Arkangelsk, Rusija, 7. oktobra 2018.
Napis na ulazu u vojni garnizom u blizini sela Nionoksa u oblasti Arkangelsk, Rusija, 7. oktobra 2018.

Ruska služba za hidrometeorologiju i monitoring životne sredine konstatovala je povišen nivo radijacije 8. avgusta u blizini Arhangleska, gde je u eksploziji prilikom testiranja rakete na poligonu Njonoksi poginulo petoro ljudi, prenosi ruska novinska agencija Tas.

Izveštaj službe “Rosgidromet” nadovezuje se na izveštaje da tokom testiranja rakete nije ispušteno samo toksično gorivo, već i nedefinisani radioaktivni materijal, te da je u oblasti gde je raketa testirana 8. avgusta nivo radijacije skočio od 4 do 16 puta.

Ruska novinska agencija Tas prenela je ocenu ruske nuklearne agencije Rosatom da “nivo zračenja nije štetan po ljude”.

​Norveška agencija za monitoring radijacije saopštila je da nije detektovala pojačano zračenje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije mnogo govorio o detaljima nesreće, niti je pojasnio da li je eksplozija posledica raketne probe – na šta ukazuju američki stručnjaci.

“Nažalost, nesreće se dešavaju. Ovo je tragedija i važno je da pamtimo heroje koji su izgubili svoje živote”, kazao je Peskov.

Mediji prenose da su stanovnici grada Severodvinsk, udaljenog oko 30 kilometara od mesta na kome je testirana raketa, odmah po objavljivanju vesti o eksploziji pohrlili u apoteke da kupe jod – koji služi da zaštiti štitnu žlezdu od nekih tipova radijacije.

Uprava grada Severnodvinsk je na dan eksplozije, 8. avgusta, izdala saopštenje o povećanoj radijaciji, koje je kasnije skinuto sa njenog vebsajta.

Američki stručnjaci smatraju da je u Rusiji testirana raketa na nuklearni pogon, što je mogućnost koju je ranije pominjao i ruski predsednik Vladimir Putin.

I predsednik Donald Tramp je na Tviteru napisao da je reč o neuspelom testu rakete pod nazivom “Skyfall”, iako nije izneo nikakve dokaze za tu tvrdnju.

XS
SM
MD
LG