Linkovi

Poverenik: Aplikacija "Izabrani doktor" krši zakone prikupljanjem ličnih podataka


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić i Zlatko Petrović iz kancelarije poverenika na konferenciji za štampu.

Aplikacija "Izabrani doktor", koju je promovisalo Ministarstvo zdravlja u cilju naizgled korisnog olakšavanja zakazivanja pregleda kod lekara, ozbiljno krši zakonske odredbe o zaštiti podataka o ličnosti, zbog čega je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izdao rešenje kojim je zabranio firmi Sorish International d.o.o. iz Niša, koja je izradila aplikaciju, da obrađuje lične podatke građana koje je sakupila putem ove aplikacije.

Istovremeno, poverenik je apelovao na građane da aplikaciju krajnje oprezno koriste, a pozvao je da se slučajem pozabave i policija i tužilaštvo.Poverenik je rešenje firmi uputio u utorak, a zabrana će trajati sve dok se ne otklone napravilnosti.

Rodoljub Šabić, poverenik, ocenio je da je situacija krajnje ozbiljna i da zaslužuje pažnju policije i tužilaštva, a u celom slučaju nejasna je uloga Ministarstva zdravlja. On je podsetio da je Ministarstvo saopštilo da je tehnička greška razlog zbog kog je ime kompanije koja stoji iza aplikacije netačno navedeno, a da se poverenik bavi "traženjem dlake u jajetu" i da je to "još jedna bruka i sramota političara u pokušaju".

VIDEO: Rodoljub Šabić o aplikaciji "Izabrani doktor"

Video: Šabić o aplikaciji "Izabrani doktor"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Ministarstvo je takođe saopštilo da je cilj aplikacije samo zakazivanje pregleda i da se podaci građana ne prikupljaju i ne skladište, što je kancelarija poverenika nakon uvida u slučaj okarakterisala kao netačnu tvrdnju, pošto ona može da služi i za direktan marketing, čak i za profilisanje građana.

Zlatko Petrović, koji je u kancelariji poverenika zadužen za sektor nadzora, detaljno je uz primere objasnio kako aplikacija radi i na koji način kompromituje privatne podatke, a pokazao je kako malo bolji poznavaoci interneta sa lakoćom mogu da dođu i do dijagnoza građana, koristeći lični broj osiguranika, koji je, pak, bio potreban da bi se aplikacija koristila.

Petrović je pročitao prisutnima šta je, između ostalog, stajalo u Politici privatnosti koju su korisnici prihvatali nakon instaliranja aplikacije: "Postoji mogućnost da koristimo vaše lične podatke kako bismo vam preporučili određene resurse ili pružaoce usluga, na primer prema udaljenosti od vas. Možemo koristiti kontakt podatke kako bismo vam poslali informacije u Izabrani doktor, o našim proizvodima ili uslugama".

Aplikacija "Izabrani doktor"
Aplikacija "Izabrani doktor"

Pravila privatnosti su, nakon što je poverenik zvanično reagovao, izbrisana iz aplikacije.

Firmi koja je zadužena za obradu podataka prikupljenih putem aoplikacije dozvoljeno je da koristi ime građana, adresu i lični broj osiguranika (LBO), da ima uvid u IP adresu, domen servera, vrste uređaja koje koristite i sa kojih pristupaju aplikaciji, kojim se programom pristupa internetu, omogućeno joj je da zna i IP adresu, domen servera, onogućeno je prikupljanje kontakata korisnika, pristup e-mail nalozima, sms porukama, kalendaru, lokaciji, mreženim podacioma, podacima o osiguranju i slično, objasio je Petrović.

Ovim su prekršene odredbe više zakona, zaključio je Petrović i dodao da je nakon izdavanja rešenje o zabrani obrade podataka prikupljenih preko aplikacije, počeo niz, promena na aplikaciji, koja se menjala iz sata u sat.

Tako, uskoro više nije bilo moguće ući na aplikaciju samo uz LBO broj, već je postao neophodan i zdravstveni broj.

"Bilo koji korisnik interneta mogao je da pristupi vašim podacima i da vidi kada ste dete vodili kod lekara ili kada ćete decu da vodite kod lekara, kada ste bile kod ginekologa i kada planirate da idete kod ginekologa", kazao je Petrović.

Prema njegovim rečima, promenjeno je i to da je aplikacija u vlasništvu firme Sorsih i navedeno da je u vlasništvu Ministarstva zdravlja kao deo Integrisanog zdravstvenog sistema Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG