Linkovi

Povećan broj mrtvih u zemljotresu na Tajvanu, traje potraga za nestalima


Srušena zgrada Uranus u Hualienu, na Tajvanu (CNA/AFP)
Srušena zgrada Uranus u Hualienu, na Tajvanu (CNA/AFP)

Spasioci na Tajlandu koji tragaju za nestalima posle najsnažnijeg zemljotresa u poslednjih 25 godina, u opasnosti su od dodatnih klizišta. Trinaest osoba i dalje se vodi kao nestalo, a broj mrtvih porastao je na 12.

U ruševinama su otkrivena još dva tela posle zemljotresa jačine 7,2 stepena po Rihteru, čiji je epicentar bio u ruralnom Hualienu. Oko 50 naknadnih potresa pogodilo je to područje, a zemljotres se osetio i u Tajpeju.

Spasioci cu objavili da su oko 400 ljudi, koji su ostali zarobljeni u luksuznom hotelu Taroko u nacionalnom parku, bezbedni i da im se helikopterima dostavlja pomoć.

"Kiša povećava rizik od klizišta i odrona, to je trenutno najveći problem", kaže Su Ju-ming, vođa spasilačkog tipa. "Ti faktori su nepredvidivi, što znači da ne možemo da znamo koliko će dana trajati operacija spasavanja".

Među 13 nestalih nalaze se i troje stranih državljana iz Australije i Kanade.

Donacije stižu sa svih strana, pa i od političara. Predsednik Cai Ing-ven je rekao da će dati svoju mesečnu platu za operacije spasavanja.

Japan je najavio da će dati milion dolara Tajvanu za akcije spasavanja.

Pronađeni radnici iz hotela

Grupa od oko 50 hotelskih radnika, koja je ostala zaglavljena u minubusu na putu, je na bezbednom.

"Srećan sam što sam živ" kaže Dejvid Čen, menadžer u hotelu, koji je spasen. "Bili smo prestravljeni kada se desio zemljotres, i mislili smo da je sve gotovo".

Njegova 85-godišnja majka u suzama je dočekala svog sina, jer neko vreme nije znala da li je preživeo.

"Jako sam srećna što smo zajedno. Nisam mogla ni da jedem ni da spavam", kaže Čen Lan-čih.

Odron kod Hualiena (REUTERS/Tyrone Siu)
Odron kod Hualiena (REUTERS/Tyrone Siu)

Zemljotres se dogodio dan pred produženi praznični vikend na Tajvanu, kada su mnogi putovali kućama ili turistički posećivali ostrvo.

Mnogi su baš odabrali Hualien koji jet turističko mesto, ali su zbog zemljotresa brojne rezervacije otkazane, a kompanije zatvorene.

"Ovo je katastrofa za nas jer hoteli, hosteli, restorani, sve zavisi od turizma", kaže Aga Sju, vlasnica hostela, ali dodaje da je najviše zabrinuta za dobrobit gostiju.

Tajvan leži u blizini mesta gde se sudaraju dve tektonske ploče i zemljotresi su vrlo često. U potresu 2016. poginulo je više od 100 ljudi, dok je u zemljotresu 1999. stradalo više od 2.000.

XS
SM
MD
LG