Linkovi

Potrošači protiv upotrebe antibiotika kod životinja


Stoka koja se hrani travom, bez upotrebe antibiotika i hormona rasta, na ispaši u farmi Kukolan u Oregonu. (arhivski snimak)
Stoka koja se hrani travom, bez upotrebe antibiotika i hormona rasta, na ispaši u farmi Kukolan u Oregonu. (arhivski snimak)

Magazin “Consumer Reports” navodi se da je većina američkih potrošača zabrinuta zbog svakodnevnih doza antibiotika koje farmeri daju životinjama kako bi umanjili pojavu bolesti i ubrzali njihov rast.

Uzgajivači domaćih životinja često štite protiv bolesti i ubrzavaju rast zdravih životinja tako što ih redovno hrane malim dozama antibiotika. Povećava se strahovanje da ta učestala praksa stvara superbakterije koje lekovi ne mogu da spreče. Zato se neki američki potrošači zalažu za sprečavanje redovne upotrebe antibiotika kod zdravih životinja.

Kupci stižu na zelenu pijacu u Boulderu u Koloradu. Lili Adams iz organizacije Food & Water Watch je tu kako bi ih zamolila da podrže njenu peticiju kojom se traži smanjenje upotrebe antibiotika kod domaćih životinja.

“Trudimo se da zaustavimo prekomernu upotrebu antibiotika na velikim farmama. Osamdeset odsto antibiotika u Sjedinjenim Državama zapravo se koristi na velikim farmama kao kompenzacija za veoma nehigijenske i skučene uslove.”

Magazin “Consumer Reports” navodi se da je većina američkih potrošača zabrinuta zbog svakodnevnih doza antibiotika koje farmeri daju životinjama kako bi umanjili pojavu bolesti i ubrzali njihov rast.

“To nije način na koji bi antibiotici trebalo da se koriste. Zato prekomerna upotreba uzrokuje da se otporne bakterije razvijaju na farmama što se širi i na okolinu.”

A, to vodi ka više infekcija koje su otporne na dostupne lekove. Mnogi farmeri gaje stoku bez antibiotika i mnogi potrošači ne pitaju za cenu mesa bez antibiotika, kao i slanine od svinja koje nisu tretirane antibioticima.

“Ako pružate životinjama okruženje bez stresa i zdravo ih hranite, zaista ih dobro hranite, generalno vam neće ni biti potrebni antibiotici”, navodi Tori Henkok sa farme Plougshares Community.

Pritisak potrošača bio je glavna snaga u pokušajima da se to promeni, kaže Ana Zorzet, naučnica i aktivistkinja koja je govorila na godišnjem sastanku američkog Udruženja za napredak nauke.

“Švedska je bila prva zemlja na svetu koja je zabranila upotrebu antibiotika kao promotera rasta 1986., a Evropska Unija je to učinila 2006. Farmeri su osetili da ne mogu da opravdaju upotrebu antibiotika, a javno mnjenje bilo je veoma protiv toga.”

Američki potrošači kreću se u tom pravcu takođe, sudeći prema Nacionalnom udruženju farmera, obrazovnoj neprofitnoj organizaciji koja drži predavanja širom zemlje kako bi pripremila farmere za strožiju primenu vladinih pravila za antibiotike. Predsednik udruženja Nil Konklin kaže da mnoge kompanije već planiraju ukidanje redovnih malih doza antibiotika.

“Kompanije Čik Filej, Mekdonalds, Tajson i Perdju prave velike promene u načinu na koji vode svoje proizvodne sisteme kao odgovor na zahteve potrošača.”

A, aktivizam se nastavlja.

“Tražimo od studenata da poruče kompaniji Sabvej da obustavi prodaju mesa koje je tretirano antibioticima.”

Prošlog oktobra, kompanija Sabvej je saopštila da će postepeno početi da smanjuje upotrebu antibiotika u mesu u svojim prodavnicama u Americi. Aktivisti se nadaju da će smanjenje upotrebe antibiotika značiti da će ti lekovi širom planete imati veće šanse za borbu protiv infekcija.

XS
SM
MD
LG