Linkovi

Potres u SPS-u: Disciplinski postupci, ostavke, iščlanjenje...


SPS logo
SPS logo

U Socijalističkoj partiji Srbije, stranci koja je partner SNS-u u Vladi Srbije, u utorak je se dogodio unutarstranački potres. Izrečene su disciplinske mere protiv četvoro funkcionera, a Dijana Vukomanović, potpredsednica stranke i predsednica Izvršnog odbora, napustila je stranku i njen poslanički klub.

“Obaveštavam Vas da sam donela odluku da istupim iz članstva Socijalističke partije Srbije, a samim tim i da istupim iz Poslaničke grupe SPS-a i da poslanički mandat nastavim da obavljam u svojstvu samostalne narodne poslanice”, navela je dosadašnja visoka funkcionerka stranke u dopisu parlamentu.

Ubrzo posle ovga, iz SPS-a je saopšteno da su Glavni odbor napustili i Ivana Petrović i Nenad Borovčanin, ali ne i partiju.

Tome je prethodila odluka Statutarna komisije SPS koja je kaznila ukorom pred isključenje Nenada Borovčanina i Novicu Tončeva zbog kritika na račun stranke, ali i i Dijanu Vukomanović i Ivanu Petrović zbog tuče.

SPS "četvorka" kažnjena je ukorom, pišu mediji, "zbog neposlušnosti i rada protiv interesa stranke", a lider SPS Ivica Dačić izjavio je tim povodom da su oni koji se svađaju u javnosti "samoreklameri" i da za takve neće biti mesta u SPS.

Nenad Borovčanin je prethodno, gostujući na TV N1 objasnio da je za disciplinski postupak koji se vodi protiv njega saznao iz medija.

"Upravo je to ukor, ukor pred moje iščlanjenje tako da - ili će se partija promeniti i vratiti suštinskoj levici i ideji ili će ostati bez poštenih i iskrenih levičara, a ja za sebe ovako javno mogu da kažem da sam takav", naveo je Borovčanin.

Da je partijska disciplina visoko na lestvici socijalista, potvrdila je zanenica predsednika stranke Slavica Đukić Dejanović.

Ona kaže da fukcioneri stranke koji ne poštuju statut i partijsku disciplinu moraju očekivati sankcije, dodajući da ona ne očekuje dalje osipanje stranke.

"Ne mislimo da će ovaj njen čin uticati na aktivnosti u partiji. Rukovodstvo je ocenilo da naša programska opredeljena ostaju naš zadatak ali ko ne poštuje statut naše partije prosto mora očekivati sankcije", naglasila je Đukić Dejanović.

Ivica Dačić kasnije u utorak oglasio se pisanom izjavom.

"Ako nam je u zajedničkom interesu budućnost partije, onda ćemo je čuvati i menjati, a ne uništavati. Nadam se da ćemo zajedno raditi i dalje, ali svako ima pravo da izabere svoj put", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da unutrašnja demokratija partije podrazumeva potpunu otvorenost za iznošenje stavova u raspravi unutar stranke, ali da se te rasprave ne vode u medijima.

Dačić kaže da će sledeće nedelje razgovarati sa svima protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak, a Dijani Vukomanović je zahvalio na saradnji i poželeo joj "puno sreće".

On je ocenio da je SPS jedna od partija koja se najviše reformisala i demokratizovala u odnosu na vreme pre 2000. godine.

"Unutrašnja demokratija Partije podrazumeva potpunu otvorenost za iznošenje stavova u raspravi unutar stranke, ali se te rasprave ne vode u medijima. To mora da prestane, jer služi u korist samo protivnicima SPS-a", poručuje Dačić.

Rascep ili vraćanje stranačke discipline?

Bojan Klačar iz CeSID-a ove poteze tumači kao pokušaja vraćanja discipline u SPS, a ne kao cepanje stranke. Navodeći da se poslednjih godina relativno često čuju različiti tonovi od pojedinih grupa u okviru SPS, Klačar kaže da je očigledno da Dačić želi da pošalje poruku da će ubuduće svi članovi stranke morati malo više da vode računa o interesima stranke u javnim nastupima.
Iako poslednje događaje ne treba shvatiti kao "frakcijašenje", ovo može biti uvod u unutarstranačke promene, kaže Klačar za Tanjug.

"Tvrdim da šanse za postojanje frakcija u SPS nisu velike, ali sve ovo može zapravo da bude jedan veliki uvod u određene unutarstranačke borbe u okviru samog SPS i vrlo verovatno da će neka sledeća bitka za pozicije unutar stranke da bude daleko zanimljivija nego što je to bila ova koja je ostala iza nas", kaže Klačar.

Klačar kaže da su jedna dimenzija problema solo istupi koji imaju nešto drugačiji ton u odnosu prema SNS, poput izjava Branka Ružića i Novice Tončeva, dok su unutarstranačka prepucavanja preko medija druga vrsta problema za SPS.

"Radi se o dve različite stvari, ali one imaju jedan isti efekat, ruše disciplinu u okviru samog SPS i zbog toga kazne koje dolaze od Dačića na neki način imaju za cilj da pokušaju da saniraju štetu koja se dešava zato što postoje bitno različiti stavovi u odnosu na njegov stav kao predsednika stranke", smatra Klačar.

Vrlo je verovatno, navodi Klačar, da je ključni razlog za kažnjavanje želja da se na neki način smire ti negativni tonovi koji iz SPS idu ka većem koalicionom parnteru, odnosno SNS, pošto je najveći broj problema u javnosti dolazio zbog nekih izjava iz SPS koje su bile relativno kritične prema SNS.

XS
SM
MD
LG