Linkovi

"Potrebne brze promene da se izbegne klimatska katastrofa"


Ujedinjene nacije upozorile su u ponedeljak na opasne posledice po budućnost planete ako se globalno zagrevanje ne drži na minimum.

Međuvladin panel o klimatskim promenama UN saopštio je u najnovijem izveštaju da je potrebno napraviti brze promene bez presedana, i to u načinu na koji ljudi jedu, putuju i žive, da bi se rast temperatura na Zemlji ograničio na ispod 1,5 stepen Celzijusa. U suprotnom, kako se upozorava, postoji rizik od još ekstremnijih vremenskih uslova i izumiranja biljnih i životinjskih vrsta.

Održavanje rasta na 1,5 stepen iznad pred-industrijskih nivoa, umesto 2 stepena koliko je dogovoreno na globalnim klimatskim pregovorima u Parizu 2015. godine "imalo bi jasnu korist po ljude i prirodni ekosistem", saopštio je panel svetske organizacije.

Bez istinske promene, svet nije na putu ni da ispuni cilj od dva stepena, saopštili su eksperti.

Generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije UN, Peteri Talas, rekao je novinarima u Ženevi da "sa u ovom trenutku krećemo ka rastu od 3 do 5 stepeni".

"Poslednjih 18 godina bile su najtoplije od 1850-tih, kada su počela merenja", rekao je Talas. Rast temperatura i ekstremne vremenske uslove naučnici uglavnom pripisuju emisiji štetnih gasova, među kojima je ugljen dioksid koji se ispušta iz fosilnih goriva kao što su ugalj, nafta i gas.

Međuvladin panel o klimatskim promenama predstavlja novi izveštaj
Međuvladin panel o klimatskim promenama predstavlja novi izveštaj

Prema izveštaju panela Ujedinjenih nacija, temperature će po aktuelnom tempu zagrevanja verovatni porasti za 1,5 stepen Celzijusa između 2030. i 2052. godine, posle rasta od jednog stepena iznad pred - industrijskih nivoa od sredine 1800-tih.

Ispunjavanjem cilja od 1,5 stepen, bio bi niži i globalni rast nivoa mora, što moglo da dovede do smanjenja poplava, dok bi stanovnici u priobalnim područjima, na ostrvima i u deltama reka imali vremena da se prilagode.

Takođe bi se smanjilo izumiranje i istrebljenje životinjskih i biljnih vrsta, a bile bi manje i posledice po ekosisteme.

"Čak su i naučnici bili iznenađeni koliko su razlike i koliko je velika korist od ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepen u poređenju sa dva stepena", saopštila je potpredsednica panela Telma Krug.

Međuvladin panel o klimatskim promenama sastao se prošle nedelje u Južnoj Koreji da bi finalizirao izveštaj o održivosti i važnosti ograničavanja zagrevanja na 1,5 stepen, urađen na zahtev vlada.

Izveštaj je glavni naučni vodič za vlade o načinima primene klimatskog sporazuma iz Pariza, koji je potpisalo gotovo 200 država. Američki predsednik Donald Tramp je prošle godine odlučio da povuče SAD iz sporazuma, ali mnoge američke savezne države i dalje ispunjavaju obaveze u pogledu smanjenja emisije štetnih gasova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG