Linkovi

Potraga za ostacima egipatskog aviona


Moguća naftna mrlja primećena je na površini Sredozemnog mora što bi moglo da pomogne istražiteljima da pronađu avion Idžipt era sa leta 804, izjavili su evropski zvaničnici.

Evropska svemirska agencija saopštila je da je jedan od njenih orbitalnih satelita snimio nešto što bi mogla da bude mrlja, 40 kilometara jugoistočno od poslednje poznate pozicije aviona i da je ta informacija prosleđena nadležnima koji sprovode istragu.

Egipat je ranije saopštio da su u moru, u blizini lokacije gde je avion nestao, pronađeni delovi njegove olupine i prtljaga, dok su grčki zvaničnici takodje saopštili da su pronađeni delovi prtljaga, sedišta kao i tela žrtava. Egipatski i grčki brodovi nastavljaju da pretražuju šire područje u blizini mesta nestanka egipatskog aviona.

Još nije utvrdjeno šta je dovelo do pada aviona.

Troje francuskih istražitelja i tehnički stručnjak iz kompanije Erbas, proizvodjača aviona A320, danas su doputovali u Kairo da pomognu u istrazi.

Američki državni sekretar Džon Keri ponudio je Egiptu podršku i pomoć SAD u istrazi. On je egipatskom šefu diplomatije Samehu Šukriju poručio da Vašington obećava da će ostati u stalnom kontaktu sa Egiptom kako se istraga nastavlja, i izrazio mu saučešće zbog izgubljenih života.

Egipat, Francuska, Grčka i SAD su medju zemljama koje su uputile avione i brodove da bi tragali za avionom Idžipt era.

XS
SM
MD
LG