Linkovi

Potraga za žrtvama indonežanskog leta i crnom kutijom produžena za 3 dana


Tim spasilaca vadi turbinu motora aviona sa leta Lajon era JT610, nedaleko od severne obale Karavanga, Indonezija, 3. novembra 2018.
Tim spasilaca vadi turbinu motora aviona sa leta Lajon era JT610, nedaleko od severne obale Karavanga, Indonezija, 3. novembra 2018.

Indonežanske vlasti saopštile su u nedelju da će za tri dana podužiti potragu za žrtvama i crnom kutijom iz olupine putničkog aviona koji se srušio prošle nedelje. Poginulo je svih 189 putnika i članova posade.

"Odlučili smo da produžimo za tri dana", počevši od ponedeljka, rekao je šef agencije za spasavnje i potragu, Muhamed Sjaugi, na konferenciji za novinare.

Odluka je zasnovana na procenama i rezultatima osmatranja mesta nesreće, rekao je on novinarima, primećujući da ostaci mnogih žrtava još nisu pronađeni.

Do subote je pronađeno 105 tela, od kojih su neka bila nedirnuta, koja su predata policiji na forenzičku identifikaciju. Identifikovano je, međutim, samo sedam žrtava.

"Siguran sam da će se taj broj uvećati", rekao je Sjaugi.

Agenciji je prioritet pronalaženje posmrtnih ostataka i druge "crne kutije" koja nosi zapis razgovora u kabini gotovo novog aviona Boing 737 MAX, koji je pao u more rano u ponedeljak, 13 minuta nakon poletanja iz Džakarte.

Ronioci pretražuju dno sonarima tragajući za drugom crnom kutijom, dok istražitelji pokušavaju da prikupe podatke iz delimično oštećene prve crne kutije pronađene u četvrtak.

"Pouzdani ronioci krenuli su za signalom koji je uhvatio sonar", rekao je Sjaugi, "ali još uvek je nisu našli".

Veruje se da se uređaj nalazi na udaljenosti od 50 metara od glavne oblasti koja se pretražuje, gde je dubina okeana samo 30 metara, ali morske struje i pesak dubok i više od metra na dnu komplikuju napore ronilaca, rekao je on.

Pilot leta JT610 zatražio jei dobio dozvolu da se vrati u Džakartu, ali šta je pošlo po zlu ostaje misterija.

XS
SM
MD
LG