Linkovi

Kejn i Pens suočili stavove u potpredsedničkoj debati


Campaign 2016 VP Debate vice-presidential nominee Gov. Mike Pence and Sen. Tim Kaine debate
Campaign 2016 VP Debate vice-presidential nominee Gov. Mike Pence and Sen. Tim Kaine debate

Dvojica američkih potpredsedničkih kandidata, demokrata Tim Kejn i republikanac Majk Pens sinoć su u Farmvilu u saveznoj državi Virdžinija održali svoju jedinu debatu. I jedan i drugi su najveći deo vremena iskoristili za napade na rivalskog predsedničkog kandidata - demokratu Hilari Klinton i republikanca Donalda Trampa.

Bio je to redak momenat kada su se centru pažnje javnosti našla dvojica potpredsedničkih kandidata - demokrata i senator iz Virdžinije Tim Kejn i njegov republikanski protivnik, guverner Indijane Majk Pens.

Posle prijateljskog rukovanja, debata je brzo prerasla u prepirku, jer je Kejn tražio od Pensa da brani niz kontroverznih izjava republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

“Donald Tramp je tokom svoje kampanje nazvao Meksikance silovateljima i kriminalcima. Za žene je rekao da su aljkave, svinje i odvratne. A i potencirao je tu nečuvenu i zatucanu laž da predsednik Obama nije američki državljanin”.

To je izazvalo oštru reakciju Majka Pensa.

“On i dalje nije izrekao ni deo uvreda koje je Hilari Klinton uputila kad je rekla da je polovina naših pristalica ‘gomila odvratnih’ i da im nema pomoći”.

Tokom čitave debate, potpredsednički kandidati su često prekidali jedan dugog, ali su najvećim delom zadržali hladnokrvnost. Pens i Kejn su se sukobili u vezi sa spoljnom politikom, jer Pens tvrdi da su Sjedinjene Države oslabile pod rukovodstvom predsednika Baraka Obame.

“Pošto je proputovala milione milja u svojstvu državnog sekretara i pošto je bila tvorac spoljne politike ove administracije, Amerika je danas manje bezbedna.”

Sa druge strane, Kejn je napao neke od Trampovih spoljnopolitičkih predloga, uključujući i onaj u vezi sa nuklearnom politikom.

“Donald Tramp misli da će svet biti bezbedniji ukoliko više zemalja ima nuklearno oružje.Rekao je da bi trebalo da ga imaju Saudijska Arabija, Japan i Južna Koreja”.

Kejn je ukazao da Tramp odbija da objavi svoje poreske prijave i podsetio na nedavna otkrića u vezi sa poslovnim gubicima republikanskog kandidata tokom 1990-ih.

“Guverner Pens je morao da Donaldu Trampu da pokaže svoje poreske prijave da bi mu pokazao da je kvalifikovan za potpredsednika. Donald Tramp mora da pruži američkoj javnosti na uvid svoje poreske prijave, kako bi pokazao da je kvalifikovan da bude predsednik”.

Pens je pokušao da preokrene poresko pitanje u Trampovu korist.

“Donald Tramp je biznismen, i nema karijeru političara. On je zaista stvorio biznis. Te poreske prijave koja su iznete u javnost ove nedelje, pokazuju da je on prolazio prilično težak period pre dvadesetak godina”.

Dvojica kandidata su se još sukobljavala u vezi sa pitanjima kao što su terorizam, imigracija, ekonomija i odnosi sa Rusijom.

Istorijski, potpredsedničke debate nemaju veliki uticaj na ishod predsedničkih izbora, a druga predsednička debata Klinton - Tramp održava se za svega pet dana.

XS
SM
MD
LG