Linkovi

Postupak protiv Trampa u Džordžiji privremeno obustavljen


Tramp pred sudom u Njujorku, 29. maj 2024. (AP)
Tramp pred sudom u Njujorku, 29. maj 2024. (AP)

Apelacioni sud u Džordžiji privremeno je obustavio postupak protiv Donalda Trampa, zbog pokušaja da preokrene rezultate izbora u toj državi 2020. Razlog za obustavu je razmatranje presude nižeg suda kojom je tužiteljki Fani Vilis dozvoljeno da ostane na slučaju.

Suđenje u ovom postupku verovatno ne bi počelo pre izbora u novembru, a ova odluka Apelacionog suda tu verovatnoću čini još manjom.

Apelacion sud je u ponedeljak počeo odlučivanje po žalbi Trampovih advokata i osmoro drugih i saopštio da oralni argumenti, ako to bude potrebno, mogu biti izneti 4. oktobra.

Sud bi onda imao vremena da donese presudu do polovine marta, a gubitnička strana bi imala mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Džordžije.

Portparol Vilis nije komentarisao odluku.

Velika porota okruga Fulton ranije je optužila Trampa i 18 drugih za učešće u pokušaju da se nelegalno preokrenu rezultati izbora 2020. u Džordžiji. Posle dogovora sa tužilaštvom, četvoro optuženih su priznali krivicu, dok su ostali negirali.

Tramp i osmoro optuženih su tražili da se tužiteljka Vilis skloni sa slučaja, jer je bila u vezi sa istražiteljem u njenom timu, Nejtanom Vejdom što ukazuje na sukob interesa.

Iako sudija nije utvrdio sukob interesa, odobrio je Trampovom timu da se obrate Apelacionom sudu.

Sudija je ipak rekao da ostaju otvorena "razumna pitanja" o tome da li su Vilis i Vejd govorili istinu kada su svedočili o svojoj vezi.

On je rekao da Vilis može da ostane na slučaju samo ako Vejd ode, i istražitelj je dao ostavku.

Optužbe protiv Vilis, da je imala koristi od veze sa Vejdom, rezultirale su tubrulentnim svedočenjima koja su trajala nekoliko meseci, i na kojiima su iznosilii intimne detalje svoje romanse.

XS
SM
MD
LG