Linkovi

Posleratni nacionalizam i dalje na Balkanu


Danas je u Beogradu održana debata na temu "Balkan - dijalogom do rešenja" na kojoj su ključne teme bile pitanje pomirenja, nacionalizma i regionalnih odnosa.

U regionu u ovom trenutku imamo nastavak nacionalizma u nekoj postratovskoj formi, koja ima sve elemente prethodnih nacionalizama, sem činjenice da se više ne ratuje, ocenio je danas spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić i dodao da je prekid ratova u najvećoj meri posledica intervencije Zapada, a ne unutrašnje potrebe ili shvatanja čemu nacionalizam vodi.

Na debati o dijalogu na Balkanu, Jakšić je istakao da političari u regionu manipulišu nacionalizmom kao najefikasnijim oruđem u nedostatku drugih stvari koje bi mogli da ponude građanima, kao što su podizanje životnog standarda ili popravljanje stanja u obrazovanju i zdravstvu:

"Čitave kolekcije političara u regionu ne odustaju od tog oruđa jer im je pri ruci, najefikasnije i najlakše u nedostatku svih onih drugih instrumenata koje bi trebalo da ponude svojim narodima. Baš zato što ne nude ništa drugo svojim narodima, nacionalizam tolike godine opstaje."

Predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić je rekla da su u regionu i dalje prisutni gospodari rata, od kojih su neki moćni, a neki to više nisu. Sve što je bilo u proteklih 20 godina nije nestalo i sa tim treba računati, dodala je Minić:

"Ako napravite matematiku rata, i ako vidite ko su dobitnici, a ko gubitnici rata, vrlo lako ćete doći do zaključka da i ti dobitnici rata žele da sačuvaju pozicije, pa makar se potpuno promenili sa svojom deklarativnom pričom."

Govoreći o situaciji u regionu, Jelica Minić je ocenila da regionalna saradnja ide uzlaznim putem, dok oko nje bilateralna saradnja oscilira gore-dole. Po njenim rečima, Srbija je sa 35 nerešenih i otvorenih pitanja sa susedima verovatno regionalni lider na tom planu.

XS
SM
MD
LG