Linkovi

“Postani moj glas” - podrška žrtvama seksualnog nasilja na Kosovu


U Prištini je pokrenuta kampanja “Postani moj glas”
U Prištini je pokrenuta kampanja “Postani moj glas”

Povodom međunarodnog dana eliminacije seksulanog nasilja u ratnim sukobima, u Prištini je pokrenuta kampanja “Postani moj glas” čiji je cilj podrška žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu. Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je na ovoj ceremoniji da će Srbija morati da odgovara i za ove zločine.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, rekao je da je žrtvama koje su preživele seksulano nasilje tokom rata na Kosovu potrebna podrška čitavog kosovskog društva. On je kazao da Srbija mora da odgovara za te, kako je rekao, počinjene zločine.

Znamo sve zločine koje je Srbija počinila na Kosovu i pre ili kasnije će odgovarati za njih. Trudili su se da nas po svaku cenu otuđe od svih ljudskih vrednosti, koristeći i seksualno nasilje kao neljudsku ratnu taktiku. Pokušali su da nas ponize. Čak, i da nas osramote do izuzimanja i samoizolovanja”, rekao je Tači.

Na inicijativu bivše predsednice Kosova Atifete Jahjaga, marta 2014. godine, petnaest godina posle ratnih sukoba, osnovan je Nacionalni savet za žrtve seksualnog nasilja tokom rata. Jahjaga je povodom kampanje rekla da bi Kosovo trebalo da uloži veće napore da se počinioci izvedu pred lice pravde.

"Nastavićemo da pokrećemo pitanja silovanja žena na Kosovu, kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou Mi moramo da budemo njihov glas dok ne pronađu pravdu. Ne smemo da dozvolimo da svet zatvara oči pred ovim aktom", kazala je Jahjaga

Kampanju „Postani moj glas“ pokrenuo je Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava torture i za cilj ima da promoviše sveobuhvatni pristup i dostojanstven tretman preživelih žrtava seksualnog nasilja kroz svest društva o posedicama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

"Na ovom trgu po prvi put se javno objavljuju priče seksualnog nasilja u ratu, stradanjima, užasnim i teskim iskustvima, prekinutim snovima mnogih žena i devojaka koji više ne pripadaju samo njima, nego će sada dobiti mnogo vise pažnje institucija u zemlji i naših međunarodnih prijatelja”, rekla je Feride Rušiti iz Kosovskog centra za rehabilitaciju žrtava torture.

Događaju u centru Prištine, pored stotinak građana, prisustvovali su i predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova, britanski ambasador na Kosovu Ruri O’ Konel i ambasador SAD Greg Delavi, koji su podržali kampanju „Postani moj glas” i učestvovali u takozvanom građanskom maršu glavnom prištinskom ulicom.

XS
SM
MD
LG