Linkovi

Posmatrači: Sirija krši primije, napala pobunjeničku istočnu Gotu


Deca prolaze pored ruševina oštećenih zgrada u Ain Tarmi u istočnom predgrađu Damaska Guti, Sirija, 19. juli 2017.
Deca prolaze pored ruševina oštećenih zgrada u Ain Tarmi u istočnom predgrađu Damaska Guti, Sirija, 19. juli 2017.

Borbeni avioni sirijske vlade izveli su nekoliko vazdušnih udara u oblasti istočne Gote, istočno od Damaska u subotu, dan nakon što je sirijska vojska proglasila obustavu neprijateljstava u toj oblasti, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ta posmatračka grupa sa sedištem u Velikoj Brotaniji saopštila je da je subota bila relativno mirna nakon što je prekid vatre sutpio na snagu, sa izolovanim incidentima izazvanim granatiranjem.

U nedelju, šest vazdušnih udara izvršena su na gradove Duma i Ain Terma u istočnoj Goti, koju drže pobunjenici, kaže se u izveštaju.

Vlasti niti vojska nisu komentarisali događaje.

Sirijska vojska proglasila je "prekid borbenih aktivnosti" s početkom u podne u subotu u opsednutoj istočnoj Goti, koju su dugo kontrolisale opozicione snage.

Jedna pobunjenička grupa u istočnoj Goti brzo je pozdravila prekid vatre.

U odvojenoj izjavi iz političkog opozicionog pokreta stacioniranog u Kairu, Al-Gad, koji predvodi Agmad Džarba, kaže da je sporazum postignut u Kairu i da su ga sponzorisali Egipat i Rusija, uz učešće mejnstrim pobunjeničkih grupa.

To je trebalo da bude potpun prekid vatre u istočnom Gotu, bez ulaska vladinih snaga u tu oblast, a pomoć je trebalo da bude propuštena da uđe, rekao je.

Mnogobrojni pokušaji za prekidom vatre u zapadnoj Siriji koji bi potrajao, u oblasti u kojoj su pobunjenici izgubili teritorije od vladinih snaga i njihovih saveznika, trajali su tokom protekle godine, obično se urušivši, dok su obe strane za to prebacivale odgovornost.

Sjedinjene Države, Rusija i Jordan postigli su prekid vatre i "sporazum o deeskalaciji" za jugozapadnu Siriju ovog meseca, koji je umanjio neprijateljstva. Sporazum nije uključio istočnu Gotu.

XS
SM
MD
LG