Linkovi

Posmatrači OEBS-a: Konflikt u istočnoj Ukrajini bi mogao da eskalira


OSCE Monitors: Eastern Ukraine Conflict on Brink of Major Escalation
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Prvi čovek nezavisnog tela koje nadzire prekid vatre u istočnoj Ukrajini izjavio je za Glas Amerike da je konflikt na ivici velike eskalacije.

Posmatrači iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izvestili su o 7.000 narušavanja primirija svake nedelje duž 500 kilometara linije konflikta u istočnoj Ukrajini. Aleksandar Hag, zamenik šefa posmatrača, rekao je da je to samo početak.

"Zaista, poslednje tri nedelje bile su najnasilnije koje smo ikad registrovali, ne samo uz upotrebu ličnog lako naoružavanja, već i teškog oružja koje ne samo da je korišćeno iz velike blizine, već koje nije smelo da bude pozicioniramo tamo gde je", rekao je on.

Teško naoružanje je trebalo da bude povučeno u skladu sa Sporazumom o primiriju iz Minska iz 2015. godine, ali posmatrači OEBS-a saopštili su da se oružuje, uključujući višecevne bacače raketa "Grad", koristi u naseljenim civilnim oblastima.

FILE - A rifle is seen in front of a Ukrainian flag in the village of Mariinka, near Donetsk, eastern Ukraine, Aug. 25, 2016.
FILE - A rifle is seen in front of a Ukrainian flag in the village of Mariinka, near Donetsk, eastern Ukraine, Aug. 25, 2016.

"Vidimo oružje u oblastima u kojima ne bi trebalo da bude, ali ne možemo da ih dalje identifikujemo pošto nemamo direktan pristup", rekao je Hag. "Česti ih samo čujemo, ali ne i vidimo. Činjenica je da obe strane nisu uradile ono što su obećale da će uraditi".

Civili plaćaju cenu manjka sigurnosti. Porodice su razdvojene, a zajednica podeljena. U kriznim žarištima poput Donjetska i Horlivke, humanitarsna situacije se pogoršava sa primicanjem zime.

"Život u bezbednosnoj zoni, koja je trebalo da bude zona lišena opasnosti, bez rizika, sada se pretvorio u život u oblasti koja je verovatno najrizičnija i najopasnija oblast u Ukrajiji", rekao je Hag. "Civili pate zbog nedostatka komunalnih usluga, nema struje, gasa ni vode".

Posmatrači OEBS-a bili su izloženi napadu nekoliko puta. Hag kaže da je od ključne važnosti da obe strane poštuju Sporazum iz Minska i da dozvole posmatračima da potvrde povlačenje oružja, pre nego što talas nasilja ne izazove veći konflikt.

Henry Ridgwell

XS
SM
MD
LG