Linkovi

Poslednja nedelja pred kongresne izbore puna tenzija i neizvesnosti


Putokaz za biračko mesto u Teksasu za rano glasanje na izborima za Kongres
Putokaz za biračko mesto u Teksasu za rano glasanje na izborima za Kongres

Do ključnih kongresnih izbora ostalo je manje od nedelju dana, a Amerikanci su veoma uznemireni posle masakra u jednoj sinagogi u Pitsburgu, kao i hapšenja čoveka optuženog da je slao improvizovane bombe istaknutim demokratama. Birači će izabrati novi saziv Kongresa 6. novembra i rezultati bi mogli da promene odnos snaga u Vašingtonu i imaju značajan uticaj na naredne dve godine predsedničkog mandata Donalda Trampa.

Predsednik Donald Tramp će narednih dana učestvovati na 11 mitinga u čak 8 saveznih država u kojima ishod nije izvestan, kako bi podržao republikance u trci za kongresne izbore. Prethodno je posetio Pitsburg gde je održano bdenje za žrtve masakra u sinagogi "Drvo života". Predsednik je osudio nasilje i apelovao na jedinstvo.

“Osuđujemo istorijsko zlo antisemitizma i svaku drugu formu zla, a nažalost, zlo dolazi u mnogim formama. Ali mi smo ujedinjeni kao jedan američki narod”

Predsednik Tramp i prva dama Melanija odaju poštu ubijenima u sinagogi u Pitsburgu
Predsednik Tramp i prva dama Melanija odaju poštu ubijenima u sinagogi u Pitsburgu

​Pucnjava u sinagogi, kao i hapšenje čoveka optuženog da je slao imrpovizovane bombe istaknutim demokratama i Trampovim kritičarima poveaćali su tenzije i nezivesnost u poslednjim danima kampanje za novembarske izbore, kaže analitičar instituta "Brukings" Džon Hudak.

“Zemlja je u žalosti. Ovo je niz okolnosti koje se nažalost dogadjaju u Americi suviše često, a to su akti nasilja i agresije protiv Amerikancima od strane drugih Amerikanaca.”

Bivši potpredsednik Džo Bajden je medju onima koji pozivaju na mir.

“Znam da ponekad izgleda da će nas obuzeti gnev, mržnja i pokvarenost, ali je na našim liderima da daju ton, da spuste temperaturu i da ponovo uspostave dostojanstvo u našem nacionalnom dijalogu.”

Džo Bajden na predizbornom mitingu u Kaliiforniji
Džo Bajden na predizbornom mitingu u Kaliiforniji

​Neke demokrate kažu da su predsednikovi stranački napadi doprineli politički napetoj atmosferi, a to demantuje portparolka Bele kuće Sara Sanders.

“Prva stvar koju su mediji uradili je da okrive predsednika i učine ga odgovornim za ove jezive akte. Užasavajuće je da je to prva reakcija.”

Sa svoje strane, Tramp je obećao da će voditi kampanju agresivno sve do dana izbora o pitanjima važnim za njegove pristalice, poput migracije.

“Demokratska stranka otvoreno zagovara da milion ilegalnih migranata prekrši naše zakone, ilegalno predje našu granicu i dovedu našu zemlju do bankrotstva. To se dogodilo.”

Predsednik Tramp na predizbornom mitingu u Ilinoisu
Predsednik Tramp na predizbornom mitingu u Ilinoisu

​Demokrate su fokusirane na zdravstvenu zaštitu tokom najvećeg dela kampanje, ali Tramp je takodje visoko na njihovoj agendi kaže Džim Kesler iz organizacije "Treći put".

“Demokrate žele da glavne teme budu zdravstvena zaštita, poreski zakon i Donald Tramp. Budimo iskreni, ovo će biti o Donaldu Trampu.”

Očekuje se da demokrate dobiju jedan broj mesta u Predstavničkom domu. Međutim, smatra se da će repubilikanci zadržati većinu u Senatu kaže Džon Fortije iz Centra za dvostranačku politiku.

“Nešto od onoga što se dogodilo u proteklim danima, uz pretres o nominaciji sudije Vrhovnog suda Breta Kavanoa, kao i jedinstvo republikanaca kao stranke pomažu u tome. Stoga će to uglavnom biti pobeda demokrata u Predstavničkom domu sa verovatnom svetlom tačkom za republikance u Senatu.

Ulog je ogroman. Predstavnički dom u kojem bi demokrate imale većinu bi mogao da blokira Trampovu agendu i pokrene brojne istrage o Trampovoj Beloj kući, što bi komplikovalo predsednikove izglede za reizbor 2020.

XS
SM
MD
LG