Linkovi

Posle racija u Šri Lanki, pronađeno 15 tela


Policajac ulazi u motel gde je bombaš saomoubica, školovan u Australiji i Britaniji, detonirao ekpsloziv u Dehivali.
Policajac ulazi u motel gde je bombaš saomoubica, školovan u Australiji i Britaniji, detonirao ekpsloziv u Dehivali.

Snage bezbednosti Šri Lanke razmenile su vatru sa naoružanom grupom u Kalmunaiju, u istočnom regionu zemlje.

Vojni portparol saopštio je da je 15 tela, među kojima i tela šestoro dece, pronađeno u kući gde je u petak uveče došlo do razmene vatre. Agencija Asošijejted Pres kasnije je javila da su jedna devojčica i žena preživele eksploziju u kući za koju se veruje da je bila skrovište ekstremista, tokom policijske racije u okviru istrage bombaških napada prošle nedelje, na Uskrs.

Portparol policije Ruvan Gunaskeara izjavio je da su devojčica i žena teško povređene i da se leče u obližnjoj bolnici.

Vojnici Šri Lanke u petak uveče su ušli u okršaj sa ekstremistima koji su se krili u kući, kada su detonirali tri bombe i otvorili vatru na pripadnike snaga bezbednosti.

Šrilankanski dnevnik Dejli Miror objavio je da je do eksplozije došlo kada su vojnici pokušali da pretresu jednog "sumnjivog muškarca." U pretrazi kuće, vojska je pronašla nitroglicerin, uniformu Islamske države, čeličnu sačmu i jedan dron.

U zemlji je tokom protekle noći na snazi bio policijski čas.

Nadbiskup Kolomba, kardinal Malkolm Randžit.
Nadbiskup Kolomba, kardinal Malkolm Randžit.

​Katolički poglavari u Šri Lanki otkazali su nedeljne mise širom zemlje iz straha od mogućih novih napada na ostrvu, posle smrtonosnih, samoubilačkih napada na crkve i hotele na Uskrs, za koje se veruje da su ih izvršili muslimanski ekstremisti. Kardinal Malkolm Randžit pozvao je vernike širom Šri Lanke da ostanu kod kuće radi bezbednosti, rekavši "ne želimo reprizu prošle nedelje."

Stejt Department je u petak podigao stepen upozorenja za putovanje u Šri Lanku na treći od četiri nivoa, što znači da bi putnici trebalo da pažljivo razmisle da li je neophodno da putuju u Šri Lanku. Kako je saopšteno, "terorističke grupe i dalje planiraju moguće napade u Šri Lanki" a teroristi bi mogli da napadnu verske objekte kao i druga javna mesta, uključujućić tržne centre, hotele, restorane, parkove i sportske arene.

Američka ambasada u Kolombu pozvala je američke državljane da "ostanu budni i izbegavaju velike gomile".

XS
SM
MD
LG