Linkovi

Posle slučaja britanskog ambasadora, diplomate na oprezu


Britanski ambasador Kim Derok kao domaćin Nacionalnog kluba ekonomista u Vašingtonu, 20. oktobra 2017.
Britanski ambasador Kim Derok kao domaćin Nacionalnog kluba ekonomista u Vašingtonu, 20. oktobra 2017.

Bar jedan ambasador u Vašingtonu veruje da će iznuđena ostavka glavnog britanskog diplomate u američkoj prestonici navesti druge diplomatske predstavnike da promene način na koji komuniciraju sa svojim vladama.

Ser Kim Derok objavio je da podnosi ostavku nakon što je predsednik Donald Tramp poručio da njegova administracija više neće sarađivati sa britanskim diplomatom zbog Derokovih komentara o Trampu u poverljilvim izveštajima Londonu koje je objavio jedan britanski dnevnik.

Ser Ronald Sanders je dva puta služio kao ambasador male karipske nacije Antigva i Barbuda u Londonu, a sada predstavlja svoju zemlju u Vašingtonu. On veruje da će incident primorati diplomate u stranim zemljama da modifikuju svoje načine komunikacije, što uključuje i više usmenih izveštaja tokom svojih poseta zemljama iz kojih dolaze ili korišćenja zaštićenih telefonskih linija u ambasadama za razgovore.

Sandersa je uznemirilo što je nešto što je trebalo da bude strogo poverljiva diplomatska komunikacija dospelo u javnost, moguće zbog dobrobiti nekog pojedinca ili određene političke frakcije, i kaže za Glas Amerike da je "svetost vekovima starog protokola diplomatske komunikacije" narušena takvim postupkom.

Kristofer E. Goldtvejt, karijerni američki diplomata koji je služio kao ambasador u Čadu od 1999. do 2004, izjavio je za Glas Amerike da je "otvoreno i direktno izveštavanje o događajima u zemlji domaćinu - centralna dužnost ambasadora."

Rezidencija britanskog ambasadora u Vašingtonu.
Rezidencija britanskog ambasadora u Vašingtonu.

Barbara K. Bodin, još jedna bivša američka ambasadorka koja je sada na čelu Instituta za studije diplomatije pri Univerzitetu Džordžtaun, smatra da diplomate ne treba da podrazumevaju da će njihove komunikacije biti zaštićene.

Svaki ambasador i ambasada žive u stalnom strahu da bi osetljive, poverljive i iskrene analize mogle da procure u medije", izjavila je za Glas Amerike. “Da li je neprijatno i nezgodno kada procure telegrami? Naravno. Da li je to znak da će doći do većeg pucanja našeg najznačajnijeg bilateralnog odnosa? Sumnjam."

Bodin smatra da bi bilo bolje da predsednik Tramp "nije ništa rekao" i da je umesto toga prepustio svojim portparolima da "jednostavno, učtivo i bez drame odbace celu stvar kao nevažnu", ili, "kako naši britanski rođaci vole da kažu - da ostanu mirni i nastave sa svojim poslom."

U četvrtak, ambasadorka Nemačke u SAD, Emili Haber, pozvala je na doručak u svojoj rezidenciji Deroka, koji će nastaviti da služi kao ambasador Britanije u SAD dok London ne pošalje novog izaslanika. Na doručak su takođe pozvani francuski ambasador Filip Etjen, koji je jedva mesec dana na tom položaju, i Stavros Lambinidis, ambasador EU u SAD. Vest o tome, i zajednička fotografija ovih diplomata u tvitu nemačke ambasadorke, dobili su 4.800 "lajkova" i retvitovani više od 800 puta.

“Francuska, Nemačka, Britanija i EU se redovno sastaju u ovom, takozvanom "P3+EU" formatu ali obično ne objavljuju fotografije", primećuje Rejčel Elhus, stručnjak Centra za strateške i međunarodne studije. U izjavi za Glas Amerike ona je dodala da taj gest "vidi kao znak diplomatske solidarnosti."

XS
SM
MD
LG