Linkovi

Posle napada na radnike čistoće različite reakcije i video snimci


Sa protesta 1 od 5 miliona iz Terazijskog tunela, (Photo: Veljko Popović, VOA)

Radnike Gradske čistoće je sinoć u Terazijskom tunelu napala grupa mladića, učesnika protesta „1 od 5 miliona“, a na socijalnim mrežama su emitovani različiti video snimci. Prema snimku koji je emtiovala opozicija, napada nije bilo, ali predstavnici aktuelnih vlasti su podelili drugačiji video zapis.

U međuvremenu je od ministra unutrašnjih poslova stiglo obećanje da će napad hitno biti istražen, svi iz vladajuće partije su osudili navodni napad, radnici gradske čistoće naveli su da su zaista napadnuti, a opozicioni političari ostaju pri tvrdnjama da napada nije bilo i da postoje mnogi drugi napadi i nezgode koje do sada nisu istraženi.

Radnici iz gradske čistoće stiču da su, bez ikakvog povoda, bili izloženi verbalnim napadima, nasrtajima i pokušajima fizičkih napada tokom obavljanja svakodnevnih radnih obaveza.

Bekaj Elvis, jedan od radnika koji su sinoć bili meta napada demonstranata, kaže da su on i kolege, kao i svaki dan, došli da očiste tunel, a grupa od, kako navodi, stotinak mladića ođednom ih je napala, nazivajući ih pogrdnim imenima.

Nas je bilo 15-tak, a njih stotinak. Počeli su da nas vređaju i da nam viču ''što bežite''. Gurali su nas, ali nisu stigli da nas udare, jer smo, jedva, uspeli da pobegnemo. Mi smo uplašeni pobegli ka Zelenom vencu, čak je kolega ostavio i kamion, samo da bismo spasli živu glavu,” rekao je Bekaj Elvis novinarima.

Lider SZS Dragan Ðilas tvrdi danas da nikakvog linča i napada na radnike Gradske čistoće u Terazijskom tunelu nije bilo.

Dragan Đilas
Dragan Đilas

On je na svom tviter nalogu napisao “ne izmišljajte linčovanje i napad na naše sugrađane zaposlene u Čistoći", i pozvao se na snimak koji je objavljen na društvenim mrežama.

"Ako mislite da će Beograđani dozvoliti da odlepite nalepnice pre nego saobraćaj krene, da niko ne pročita diktatorove laži, vi ste luđi nego što sam mislio", napisao je on na Tviteru.

Ðilas najavljuje da će učesnici protesta "1 od 5 miliona" sledeće subote izlepiti grad sa sto hiljada nalepnica.

"Pa, skidajte do sledeće subote,” poručuje Ðilas.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svom Fejsbuk profilu objavio je snimak napada grupe učesnika sinoćnjeg protesta na radnike "Gradske čistoće", uz komentar da snimak pokazuje kako demokratiju zamišlja lider Saveza za Srbiju Dragan Ðilas.

"Ovo je video snimak Ðilasove razularene horde koja je sinoć oko 20.30 sati napala radnike Gradske čistoće koji su čistili terazijski tunel od smeća koje su Ðilasove pristalice ostavile,” komentar je koji je Vesić napisao na svom profilu na ovoj društvenoj mreži uz prlioženi snimak.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" osudio je danas provokacije nad radnicima gradske čistoće u Trezijskom tunelu posle protesta "Jedan od pet miliona", uz ocenu da je za incident "isključivo kriv" zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

"Smatramo da je Vesić najodgovorniji, jer je zloupotrebio radnike JKP Čistoća kako bi se nad njima isprovocirao incident u Terazijskom tunelu i za šta bi se optužila opozicija i građani koji mesecima protestuju protiv aktuelne vlasti", naveli su iz "Sloge".

Sindikat je pozivao Vesića da se "ne igra sa radnicima komunalnih službi" i da ih ne koristi kao svoj "živi štit i alat za lični obračun sa političkim neistomišljenicima".

"Umesto što preko svojih partijskih direktora šalje radnike da odmah uklanjaju poruke koje su ostavili nezadovoljni građani, Vesić bi trebao da sačeka malo, da protest prođe, da se demonstranti raziđu, a onda i pročita poruke i razmisli o svemu što je u njima poručeno", poručili su iz Sindikata "Sloga".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG