Linkovi

Poslanici više brinu o partijskim, nego o interesima građana


Bez obzira što se demokratija različito shvata - da li kao vladavina većine, vladavina prava, podela vlasti ili lične slobode, u Srbiji raste trend podrške demokratiji kao najboljem obliku političkog sistema.

Kako je pokazalo istraživanje Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), za demokratiju se opredeljuje 51 odsto građana, rekao je Vujo Ilić iz CRTE i dodao da istovremeno postoji trend pada stava da je za Srbiju potrebna politika čvrste ruke jer građani nisu spremni da podrže autokratsko uređenje.

Na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja, Ilić je ukazao i na druge, kako je rekao, uznemirujuće podatke:

"Samo 13 posto građana smatra da oni koje biraju na izborima, dakle poslanici u Skupštini Srbije zastupaju interese običnih građana. Što je jedan uznemiravajući nizak broj. Oko dve trećine, ove godine smo izmerili 63 posto građana, veruju da poslanici u Skupštini više brinu o interesima svojih političkih stranaka, nego o interesima građana", ukazao je Ilić.

Predstavnici CRTA-e su istakli i da su zloupotreba javnih funkcija, javnih resursa i nejednaka medijska zastupljenost osnovni problemi za fer i poštene izbore u Srbiji, a u Preporukama za unapredjenje izbornih uslova do 2020. godine koje su danas predstavljene, CRTA je navela da je potrebno promeniti zakonske okvire, ali i praksu kako bi se otklonile nepravilnosti u izbornom procesu.

U dokumentu CRTA-e nalazi se 60 preporuka, a Programski direktor CRTA-e Raša Nedeljkov rekao je da je proces izborne kampanje važniji od samih izbora i da je potrebno u Nacrtu zakona o sprečavanju korupcije zabraniti zloupotrebu javnih funkcija i resursa u kampanji.

XS
SM
MD
LG