Linkovi

Portugal traži pomoć EU


Portugalski premijer Žoze Sokrates govori u Lisabonu, 6. april 2011
Portugalski premijer Žoze Sokrates govori u Lisabonu, 6. april 2011

Portugal se kasno sinoć pridružio Grčkoj i Irskoj u traženju finansijske podrške novo uspostavljenog evropskog anti-kriznog fonda. Nakon što su dugo tvrdile kako im strana pomoć nije potrebna, vlasti u Lisabonu, sada u tehničkom mandatu, su priznale da bi svako odlaganje evropske finansijske injekcije značilo dublje propadanje portugalske države. Evropa, sa svoje strane, obećala da će što je prije moguće izaći portugalskom zahtjevu.

Kasno sinoć je objavom na portugalskoj nacionalnoj televiziji, odlazeći premijer objavio kako je došlo vrijeme da se zatraži finansijska pomoć Brisela i medjunarodnih finansijskih institucija. Nakon što je sedmicama tvrdila kako zemlja neće ići stopama Grčke i Irske, njegova vlada je donijela odluku da zatraži novac za finansijsku konsolidaciju države. Još se ne pominje svota, ali sudeći po procjenama finansijskih eksperata, Portugalu bi za izlazak iz krize trebalo izmedju 60 i 80 milijardi eura.

Još isto veče im je iz Evropske komisije odgovoreno da će svaka pomoć Portugalu biti obradjena na “najbrži mogući način”. Vjeruje se da će u namicanju sredstava biti umiješane i finansijske institucije poput Medjunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke odakle poručuju kako su i sami ohrabrivali Lisabon na ovaj korak :

Mi smo ohrabrili portugalske vlasti da traže pomoć. To je bilo odredjeno situacijom kakva je nastala nakon zbivanja u toj zemlji”, kazao je predsjednik Evropske centralne banke Žan Klod Triše.

A situacija je takva da su obveznice portugalske države uporno gubile vrijednost na svjetskom finansijskom tržištu što je, vjeruje se, direktna posljedica neuspješno provedenih mjera štednje koje su, kako to obično biva, najteže pogodile penzione fondove i zdravstvenu zaštitu u zemlji. Izazvalo je to burne političke potrese u zemlji i zbog toga je portugalska vlada nedavno podnijela ostavku. Neko je u cijeloj ovoj situaciji postavio pitanje demokratskog legitimiteta sada tehničke vlade da provodi proces uzimanja finansijske pomoći. Sa evropske strane su takve dileme glatko odbijene.

Ako postoji hitna potreba za novcem i solidarnošću, mi treba da djelujemo bez ustezanja. Kada ne bi bilo tako, u ovako teškom trenutku, kada je moguća destabilizacija, koristi bi imali samo profiteri. Zato, prve mjere treba da budu donijete što je prije moguće. Nakon toga, kada prodju izbori, treba da uslijeda i preostale mjere”, kazao je šef grupe narodnjačkih partija Evropskog parlamenta, Džozef Dal.

Vanredni izbori u Portugalu su zakazani za početak juna do kada, očito, finansijska injekcija ne može čekati. S tim se slažu i u Evropskoj komisiji, odbijajući trvdnje o nelegalnosti tehničke vlade. Ako su bili legalni da traže novac, mogu provesti i ostatak tog procesa, kratko poručuju iz Brisela.

XS
SM
MD
LG