Linkovi

Novi portparol Islamske Države najavljuje napade na Zapad, Tursku i Iran


Stambeni blok oštećen u eksploziji automobila bombe u južnom turskom gradu Dijarbakiru novembra 2016. ID je preuzela odgovornost

Novi glavni portparol Islamske Države pozvao je pristalice da napadaju neprijatelje te terorističke grupe gde god ih pronađu i da "spale zemlju pod njihovim nogama".

Islamska Država, kroz svoj al-Furgan medijski ogranak, objavila je audio snimak Abu Hasana al Muhađira, predstavljajući ga kao zamenu za Abu Muhameda al Adnanija, koji je ubijen u napadu američkih dronova u blizini al Baba u Siriji, 30. avgusta.

"Napadajte ih na njihovim pijacama, putevima, klubovima i na svim neočekivanim lokacijama", reklao je Muhađir, a prenosi "Sajt" obaveštajna grupa. "Vaše akcije su važne... promenite situaciju".

Obećani novi napadi

Muhađir takođe obećava nove napade na Sjedinjene Države, Rusiju, Evropu i Iran u svom govoru naslovljenom "Za vas koji ćete zapamtiti šta sam vam rekao". Ali, posebnu pažnju posvetio je Turskoj.

On je poručio pristalicama da napadaju "sekularnu, izdajničku tursku vladu na svakom vojnom, bezbednosnom, ekonomskom ili medijskom mestu, čak i svakoj ambasadi i konzulatu koji je predstavljaju u svim zemljama sveta".

Čini se da je ton svog nastupa gradio na sličnim opomenama lidera ID Abu Bakr al Bagdadija, koji je svoj audio snimak objavio početkom novembra.

Bagdadi je tad pozvao borce ID-a da "oslobode plamen svog besa" na turske trupe.

"Turska je ušla u rat sa Islamskom Državom uz podršku i zaštitu krstaških aviona", rekao je on tad. "Stavite ih na svoju listu bojnih polja".

A resident points to what he believes is a land mine in the village of al-Heesha in Raqqa district of Syria after it was captured from the Islamic State, Nov. 15, 2016.
A resident points to what he believes is a land mine in the village of al-Heesha in Raqqa district of Syria after it was captured from the Islamic State, Nov. 15, 2016.

Buduća uloga nesigurna

Analitilčar terorizma takođe primećuje da Muhađirove fraze podsećaju na one koje je koristio njegov predhodnik, poznat po svojim ohrabrujućim i inspirišućim porukama onima koji podržavaju terorističku grupu da sami izvode napade, poput "vukova samotnjaka".

"Njegovo obraćanje naglašava kontinuitet u odnosima sa čvrstim pristalicama grupe, mobiliše ih da napadaju Zapad i potvrđuje da će Turska i dalje biti glavna meta spoljnih akcija grupe", rekao je Majkl Smit, koosnivač Kronos Advajzorija, privatne obaveštajne firme.

Manje je u ovom trenutku jasno da li će Muhađir biti išta više od glasa.

Abu Muhamed al Adnani bio je osnivač Islamske Države, da bi kasnije postao glavni propagandista grupe. Bio je arhitekta spoljašnje mreže grupe i vođa unutrašnje bezbednosne službe.

U izveštaju su korišćene informacije Rojtersa

XS
SM
MD
LG