Linkovi

Portalu "Kossev" nagrada "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost


Dodeljivanje nagrade Dušan Bogavac redakciji Kosseva.

Ovogodišnju novinarsku nagradu za etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" dobila je redakcija portala Kossev iz Kosovske Mitrovice, a kako je ocenio žiri prilikom odlučivanja o nagradi, ova redakcija je uspela da odbrani principe hrabrog, časnog i nezavisnog novinarstva uprkos svim izazovima, smetnjama i pritiscima.

Za pet godina postojanja ovaj medij je stekao veliko poverenje kod lokalne zajednice i čitavog regiona, a kako je istakla urednica Kosseva Tatjana Lazarević na današnjoj ceremoniji, portal Kossev je nastao u praznom prostoru između pregovarača u Briselu i prostora o kojem se pregovara:

"Ovo priznanje posvećujem svim lučama slobode danas u Srbiji i u svetu. Posvećujem kolegama koji u malim redakcijama, radeći svakoga dana svoj mali posao čine velike stvari. Posvećujem poslednjem stradalom kolegi Džamalu Kašogiju, i podsećam vas da nas pratite i dalje, jer sve što se dešava kod, dolazi sigurno i kod vas", rekla je Lazarević primajući nagradu "Dušan Bogavac".

Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije Svetozar Raković rekao je da je nagrada "Dušan Bogavac" sećanje na čoveka koji je "plenio hrabrošću, profesionalnošću i etikom":

"Ima smisla dodeljivati ove nagrade, jer retki mediji, retki novinari, danas nažalost sve ređi, su u stanju da se odupru svim onim izazovima, iskušenjima pritiscima koji dolaze, pre svega iz redova vlasti i njihovih saveznika", rekao je Raković.

Sestra novinara Dušana Bogavca, po kojem nagrada nosi ime, Branka Bogavac rekla je da je srećna što je nagrada postala jedan od simbola otpora i da se za "slobodnu reč" uvek treba boriti. Ona je istakla da joj je bilo drago kada je upoznala mlade ljude koji čine redakcije koje su raniji dobitnici nagrada.

"Srećna sam što vi nasleđujete tog i takvog novinara", rekla je Bogavac.

XS
SM
MD
LG