Linkovi

"Porođajni turizam" tema predsedničke kampanje


Federalni agenti vrše raciju stambenog kompleksa u Irvajnu u Kalifroniji, gde je firma koja se bavi "porodjajnim turizmom" navodno naplatila trudnici 50 hiljada dolara za prenoćište, hranu i prevoz...
Federalni agenti vrše raciju stambenog kompleksa u Irvajnu u Kalifroniji, gde je firma koja se bavi "porodjajnim turizmom" navodno naplatila trudnici 50 hiljada dolara za prenoćište, hranu i prevoz...

Sve više se čuju predlozi da bi trebalo izmeniti 14. amandman američkog Ustava koji garantuje državljanstvo svima koji se rode na tlu Sjedinjenih država, ali zbog toga što bi to bio dug i komplikovan proces, verovatno se neće dogoditi u bližoj budućnosti...

14. amandman američkog ustava garantuje državljanstvo svima koji se rode na tlu Sjedinjenih država. Ta činjenica je dovela do prakse koja se naziva „porodjajni turizam“, gde trudnice iz brojnih zemalja dolaze u SAD da se porode kako bi im deca postala američki državljani. Kako izveđštava novinarka Glasa Amerike Jang Čen, ovo pitanje je postalo tema predsedničke kampanje, a čuju se predlozi da SAD treba da izmene 14 amandman.

Početkom oktobra, jedna Tajvanka se porodila u avionu, na letu iz Tajvana za Los Andjeles. Pošto je avion u tom trenutku već bio u američkom vazdušnom prostoru, beba je dobila američko državljanstvo. Medjutim, majka je deportovana u Tajvan i kritikovana što je navodno lagala o stadijumu svoje trudnoće kako bi dobila dete na američkoj teritoriji.

Ona nije jedina žena za koju se sumnja da je prikrila fazu svoje trudnoće da bi ušla u SAD.

U martu, federalni agenti izvršili su raciju u oko 20 lokacija u Južnoj Kaliforniji za koje se veruje da su umešane u mahinacije „porodjajnog turizma“ – pošto nude prevoz i smeštaj trudnicama iz inostranstva koje žele da se porode u SAD.

Takozvani hoteli za porodilje uglavnom su namenjeni ženama iz Kine, koje tu uslugu plaćaju izmedju 15.000 i 50.000 dolara.

Dok istražitelji tih slučaja razmatraju podizanje krivičnih prijava, svako dete rodjeno u ovakvim okolnostima ipak postaje američki državljanin.

“Pravo na državljanstvo po rodjenju odnosi se na svakoga ko je rodjen u SAD i ko je, time, u nadležnosti američkog zakonodavstva“, kaže advokat Džejms Ho i dodaje da postoje neki izuzeci, kao što su deca stranih diplomata – ali su deca stranih turista obuhvaćena pravom na državljanstvo.

“Deca stranih turista rodjena u SAD – ako su rodjena na američkom tlu, tačno je - po mojoj interpretaciji zakona to ih čini američkim državljanima“.

Medjutim, profesor prava Džon Istman smatra da se zakon pogrešno tumači. Ključna fraza je, prema njemu, izraz „predmet američke jurisdikcije“.

“Ako boravite ovde ilegalno, da postavim temu u savremeni kontekst, nemate pravo na automatsko državljanstvo koje vam garantuje 14. amandman“.

Kao privremeni posetioci, strane državljanke koje dodju da se porode u SAD „ne duguju nikakvu lojalnost“ SAD, niti je privrženost toj zemlji obaveza njihove dece.

“Oni su dužni da budu lojalni državi svojih roditelja. Vrsta turizma o kojoj je reč je nastala samo zbog pogrešnog tumačenja prava na državljanstvo samim rodjenjem u SAD“.

Neki pretendenti na republikansku predsedničku nominaciju, medju kojima su biznismen Donald Tramp i senator iz Teksasa Ted Kruz kažu da žele da ukinu „pravo na državljanstvo po rodjenju“.

Za to bi bio potreban ustavni amandman – što je dug i komplikovan proces i verovatno se neće dogoditi u bližoj budućnosti...

XS
SM
MD
LG