Linkovi

Porodice gardista tužile državu Evropskom sudu za ljudska prava


Porodice ubijenih gardista već 16 godina nemaju pravu istragu, Foto: (AP Photo/Jean-Francois Badias)
Porodice ubijenih gardista već 16 godina nemaju pravu istragu, Foto: (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Advokati porodica gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koji su 2004. pronađeni mrtvi u blizini vojnog objekta "Karaš" na Topčideru, podneli su Evropskom sudu za ljudska prava predstavku kojom se žale na državu zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda Srbije iz 2013. godine, te do danas nije sprovedena do kraja istraga u vezi stradanja dvojice mladića.

Tom odlukom Ustavni sud je utvrdio da je došlo do "povrede procesnopravnog aspekta prava na život iz Ustava" pa je naložio srpskom tužilaštvu da "preduzme sve mere kako bi se predkrivični postupak u tom slučaju okončao u najkraćem roku", ali tužilaštvo do danas nije otvorilo istragu, već je slučaj i dalje u predistražnoj fazi.

Država je ispunila drugi deo naloga iz iste odluke Ustavnog suda i porodicama isplatila po 5.000 evra zbog neefikasne i nedelotvrone istrage.

Jedan od punomoćnika porodica gardista advokat Predrag Savić rekao je da je predstavka protiv države Srbije Evropskom sudu podneta zbog kršenja prava na život koje je garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Ustavom Srbije, a zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda u delu koji se odnosi na sprovođenje efikasne i delotvorne istrage.

"Od Evropskog suda smo tražili da utvrdi povredu Konvencije i da naloži državi da sprovede delotvornu istragu", precizirao je Savić za medije u Beogradu.

Ukazao je da su porodice ubijenih gardista već iscrpele sva pravna sredstva u domaćem sistemu, te da je poslednja instanca sud u Strazburu.

On očekuje da će se Evropski sud proglasiti nadležnim za ovaj slučaj i usvojiti predstavku.

Pretkrivični postupak protiv NN lica pokrenut je 2008. godine, nakon što je veštačenjem FBI-a stavljena tačka na višegodišnje špekulacije da li su gardisti ubijeni ili su se poubijali međusobno 5. oktobra 2004. godine.

Odmah nakon pucnjave, Vojska je izdala saopštenje da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim izvršio samoubistvo, a potom je vojno pravosuđe tvrdilo obrnuto - da je Jakovljević ubio Milovanovića i izvršio samoubistvo.

Zbog sumnje u profesionalnost rada vojnih pravosudnih organa, Savet ministara SCG i Vrhovni savet obrane formirali su nezavisnu komisiju koja je došla do zaključka da je na gardiste pucala treća osoba.

Izveštaj nezavisne komisije 2008. godine su potvrdili i forenzičari američkog Federalnog istražnog biroa (FBI-a).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG