Linkovi

Porodica izvela samoubilačke napade u Indoneziji


Povređeni u napadu na crkve u Surabaji, Indoneziji, 13. maj 2018.

Indonežanska policija saopštila je da je šestočlana porodica, uključujući tinejdžere i decu, odgovorna za samoubilačke bombaške napade na tri crkve u nedelju u gradu Surabaja, u kojima je poginulo najmanje 11 osoba, dok je više od 40 povređeno.

Odgovornost za eksplozije u drugom po veličini indonežanskom gradu, koje je indonežanski predsednik nazvao varvarskim, preuzela je Islamska država.

Šef nacionalne policije, Tito Karnavian, rekao je da su napadači majka i otac, dve ćerke od 9 i 12 godina i dva sina tinejdžera, te da su bili povezani sa grupom inspirisanom Islamskom državom, Džema Anšarut Dula. Porodica se nedavno vratila u Indoneziju iz Sirije.

Indonežanske muslimanske i hrišćanske organizacije osudile su napade i u saopštenju navele da "ni jedna religija u svetu ne opravdava nasilje u postizanju ciljeva". Takođe su pozvale vladu da preduzme odlučne i brze korake u borbi protiv terorizma i radikalizacije.

Policija je naložila privremeno zatvaranje svih crkvi u Surabaji, a jutarnje službe otkazane su i u prestonici, Džakarti koja je u visokom stanju pripravnosti posle tri bombaška napada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG