Linkovi

"Poreski" pritisak na Južne vesti - model gušenja preostalih lokalnih medija?


Južne vesti, nezavisni informativni portal iz Niša, odnosno firma u čijem sklopu redakcija funkcioniše, šest meseci je bila izložena detaljnoj kontroli poreskih inspektora. Iako u radu firme nije utvrđen nijedan prekršaj, inspekcija je utvrdila da su prekršene odredbe pravilnika, koji inače važi samo za javna preduzeća, te da Južne vesti moraju da plate milion dinara. Nismo bitni mi, naglašavaju u Južnim vestima odbijajući da plate naloženu kaznu, već ako ovakvo tumačenje prođe, država će imati otvorena vrata da isti metod primeni i kod drugih, mnogo krhkijih neposlušnih medija.

Južne vesti funkcionišu po uspešnom i za Srbiju dosta jedinstvenom poslovnom modelu - redakcija je deo uspešne firme, koja se bavi uslugama u informacionim tehnologijama i marketingu.

Zbog toga, kako sami tvrde, redakcija je otporna na metode suptilnog pritiska kroz oglašivače, odnosno uskraćivanja para od reklama, što je prema čestim tvrdnjama profesionalne javnosti glavni i formalno teško dokazivi način vlasti i moćnika za ućutkivanje ili kroćenje nedovoljno poslušnih medija.

Armija inspektora, šest meseci, milion dinara...

U takvu redakciju i firmu u čijem sklopu ona funkcioniše, poreske vlasti poslale su ekipu inspektora, koja je detaljno "češljala" poslovanje firme poslednjih pola godine.

To nije prošlo bez reakcija, pa je pre nekoliko meseci predstavnik OEBS-a Harlem Desir premijerki Srbije Ani Brnabić ukazao na problem ovog portala, posle čega je premijerka pozvala poresku upravu da okonča kontrolu, ukoliko nema razloga za njom. Međutim, umesto toga, kontrola je intenzivirana, tako da je u jednom trenutku, prema nezvaničnim informacijama koje prenose mediji, nju radilo čak 12 inspektora.

Tim inspektora nije pronašao nikakvu nepravilnost u radu firme. U izveštaju o kontroli na 101 stranici, poreski inspektori naveli su da "Južne vesti" od svog osnivanja nisu načinile niti jednu grešku u svom poslovanju, ali su ipak, tumačeći nenavedeni član Zakona o informisanju, zaključili da glavni i odgovorni urednik mora da bude u radnom odnosu u mediju koji uređuje, što sa urednikom "Južnih vesti" Predragom Blagojevićem nije slučaj.

Među brojnim reakcijama koje su usledile, oglasila se i Transparentnost Srbija, koja je saopštila da se grube greške u tumačenju propisa i logičkom zaključivanju, kao i prethodna dugotrajna kontrola ovog medija, koji ima kritički odnos prema postupcima vlasti, ne mogu smatrati slučajnim, već da predstavljaju deo pritiska na medije. Ta organizacija tvrdi da su zaključci inspektora višestruko pogrešni.​

Transparetnost Srbija
Transparetnost Srbija

"Prvo, iz razloga što nijednim zakonom nije predviđena obaveza medija da imaju u radnom odnosu glavnog i odgovornog urednika, sa punim ili nepunim radnim vremenom. Drugo, što su poslovi glavnog urednika u rešenju PU utvrđeni na osnovu Kataloga radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru, koji se očigledno ne primenjuje na privatne medije. Treći razlog jeste to što je Poreska uprava, apsurdno, svoj zaključak o tome da je Blagojević faktički bio u radnom odnosu zasnovala isključivo na formalnom elementu - da je on upisan kao glavni i odgovorni urednik u Registru i pored toga što je u rešenju konstatovala da je faktički te poslove obavljao njegov zamenik", saopštila je TS.

Ne žele da plate pre sudske presude, Ministarstvo pokrenulo prinudnu naplatu

"Besmisleno nam je da platimo ‘dug’ pre konačne sudske presude. Samo tražimo da se sa prinudnom naplatom sačeka pravno tumačenje nekog ko bi trebalo da je neutralan", kaže za Glas Amerike Vitomir Ognjanović, suosnivač Južnih vesti i direktor firme pod čijim krovom redakcija funkcioniše.

Vitomir Ognjanović, suosnivač Južnih vesti (foto: Južne vesti)
Vitomir Ognjanović, suosnivač Južnih vesti (foto: Južne vesti)

Pokušavajući da ospore tumačenja Ministarstva finansija i Poreske uprave Južne vesti su pokrenule poseban spor pred Upravnim sudom, a u slučaju potrebe, tvrdi Ognjanović, ići će i na više sudske instance.

"Aparat se koristi za obračun sa političkim neistomišljenicima, odnosno sa medijima koji žele da rade u javnom interesu, i to bi moglo da postane presedan (pravilo za naredne slučajeve). Ako sedimo i ćutimo i ako to tako prođe, imaće model da idu kod drugih. Neki će da se uplaše i samog stanja koje će nastupiti. To je smrt za veliki broj medija", kaže Ognjanović.

Ministarstvo finansija je pokrenulo proceduru prinudne naplate, koja je, međutim, odložena. Ognjanović tumači da poreske vlasti sada zapravo ne znaju šta da rade i objašnjava da je jasno da inspektori nisu mogli da posle šest meseci izađu "praznih ruku".

"Mi nemamo skladišta, ne bavimo se trgovinom, špedicijom,... šta ste radili šest meseci kontrolišući firmu od 20 zaposlenih, koja se bavi pružanjem usluga? Zašto ste toliko dugo proveravali finansije i našim poslovnim partnerima, zastrašivali ih i pretili?", upućuje Ognjanović pitanje poreznicima i kaže da su oni ovakvim nejasnim rešenjem skinuli odgovornsot sa sebe, u smislu da su "ispunili nečiju želju".

"Neka se žale"

Premijerka Ana Brnabić, upitana o slučaju Južnih vesti, rekla je da ima poverenje u državne organe i da Južne vesti mogu da se žale. Ona je rekla da nije ulazila u pojedine slučajeve, ali da "nije ništa čudno" što je kontrola trajala više meseci.

Arhiva - Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić.
Arhiva - Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić.

"Ili su našli nepravilnosti ili nisu našli. Ako su našli onda Poreska uprava mora da postupa u skladu sa zakonom, ako nisu našli, onda ništa ne mogu da urade. Ako vi mislite da ta nepravilnost koju su našli nije u skladu sa zakonom, onda možete da se žalite i da iskoristite sve pravne institucionalne mehanizme i da se borite protiv takve odluke", istakla je Brnabić.

Druge lokalne medije čeka još gora sudbina

Strukovna udruženja, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su protestovala zbog očiglednih političkih pritisaka na Južne vesti, koje, "vlast sprovodi zloupotrebljavajući poresku inspekciju", uz zahtev da se oni hitno zaustave.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

"Pritisci vlasti imaju jasan cilj - da se oteža ili čak onemogući rad nezavisnih medija i oni predstavljaju svojevrsnu osvetu za profesionalno i kritičko informisanje. Poreski inspektori su šest meseci proveravali poslovanje Južnih vesti i nisu pronašli niti jedan prekršaj u njihovom radu, a ipak su - apsurdno se pozivajući na uredbu Vlade Srbije koja definiše rad javnih službi - odredili milionski iznos kazne preduzeću, koji je osnivač portala", saopštili su NUNS i NDNV.

Novinarka Tamara Skrozza ocenila je za Glas Amerike da je ovakva izjava premijerke samo "nastavak njenih ciničnih izjava kojima ona pokazuje, po ko zna koji put, da je aktivna promoterka bahatosti države prema medijima".

Skrozza prognozira da je sudbina lokalnih medija mnogo gora od ovoga što proživljavaju Južne vesti, pošto ta niška redakcija u poziciji da "pravi galamu", da se o problemu čuje i da to izazove kakvu-takvu reakciju domaće i međunarodne javnosti.

"Ostali će nestajati u tišini bez ikakve pomoći", rekla je ona.

Skroza, koja je donedavno bila aktivna u strukovnim i profesionalnim udruženjima iz kojih se povukla u znak protesta zbog saradnje tih udruženja sa vlastima u Srbiji u sklopu izrade Medijske strategije, rekla je da se nada da će udruženja o tome obavestiti premijeru i "ostale medijske egezkugore, kada se naredni putu budu sastali i razgovarali o saradnji".

Vlada Srbije: Sve po zakonu

Naposletku, Vlada Srbije saopštila je u petak, povodom zahteva medijskih i novinarskih udruženja izloženih na sastanku Koordinacione grupe za saradnju sa medijima dan ranije, da su poreski inspektori u slučaju kontrole portala Južne vesti iz Niša postupali isključivo u skladu s poreskom regulativom i važećim zakonskim propisima.

"Na sastanku je posvećeno dosta vremena aktuelnom slučaju portala Južne vesti. Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja zahtevali su informacije o ovom slučaju, a predstavnici vladinog tela izneli su činjenice da su poreski inspektori tokom kontrole rada tog portala postupali isključivo u skladu s poreskom regulativom i važećim zakonskim propisima. Razgovori o ovoj temi biće nastavljeni", navodi se u saopštenju posle sastanka.

XS
SM
MD
LG