Linkovi

Poreska reforma - novi test za Trampa


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Pošto nije uspeo da poništi Obamaker – zakon o zdravstvenoj zaštiti predsednika Obame, predsednik Donald Tramp sada se se bavi drugim velikim obećanjem, koje je dao tokom izborne kampanje. Tramp se posvetio reformi federalnog poreskog sistema, za koji mnogi Amerikanci veruju da je preterano komplikovan i da predstavlja teret za ekonomiju. Mada gotovo svi podržavaju pojednostavljenje poreskog sistema, usvajanje poreske reforme u Kongresu neće biti nimalo lako.

Hiljade stranica dug federalni poreski zakon je predmet brojnih šala, što potvrđuju i komičari Džimi Felon i Elen de Dženeres.

Hvala danu za uplatu poreza, zatro što kombinuje zabavu sa ispunjavanjem formulara sa pretnjom odlaska u zatvor.”, našalio se Džim Felon.

Svidja mi se vaš aplauz, volela bih da mogu celog da ga zadržim, ali država mi uzima 35 posto.”, bio je jedan od skečeva Elen Dedženeris.

Predsednik Tramp je sumirao svoj poreski plan na ovaj način:

U pitanju je veliko, veliko smanjenje.”

Trampov čovek u administaciji zadužen za poresku reformu, Stiven Mnučin, ovako je predstavio glavne ideje:

Smanjenje poreza za srednju klasu: To je predsednikov prioritet. Pojednostavljenje kako bi prosečan Amerikanac mogao da bude u stanju da ispuni poresku prijavu na poštanskoj karti. Što se tiče biznisa - moramo da učinimo poslovne poreske stope konkurentnim.”

Republikanski kongresni lideri kažu da promena poreske politike ne bi trebalo da poveća federalni deficit. Demokrate upozoravaju da istorija pokazuje da republikanski poreski planovi favorizuju bogate i dovode do pogoršanja američkih finansija.

"Ako Tramp želi da odobri velika smanjenja poreza kako bi bogate učinio bogatijim na račun radničke i srednje klase -odgovor je NE”, kaže demokratski kongresmen Džozef Kenedi.

Njihov poreski zakon je Trojanski konj koji će uvesti nove poreske olakšisce za najprivilegovanije”, smatra demokratski senator Ron Vajden.

I dok smanjuju poreske stope, republikanci imaju za cilj i da smanje čitav niz poreskih olakšica od kojih koristi imaju svi, počev od onih koji imaju hipoteke do onih koji daju humanitarne donacije. I mada će te promene učiniti poreski zakon manje komplikovanim, one će izazvati snažno protivljenje moćnih interesnih grupa.

Republikanci, pak obećavaju velike beneficije.

Biće otvoreni milioni visoko plaćenih radnih mesta. Plate će rasti širom zemlje. Mislim da je to ono što američki narod želi i očekuje da mi učinimo”, poručuje republikanski senator Ted Kruz.

Medjutim, neki ekonomisti upozoravaju na potencijalne zamke.

Američka fiskalna politika će još uvek biti u ekspanziji tokom narednih nekoliko godina. Rezultat bi mogla da bude inflacija i brži rast kamatnih stopa od očekivanog”, ocenjuje Moris Obstfeld, glavni ekonomista MMF-a.

Podele medju republikancima u pogledu opoziva Obamakera bi mogle da budu očigledne i tokom reforme poreskog zakona.

Postoje duboke podele u republikanskoj stranci. To nagoveštava probleme… i stoga će to biti težak put za republikance, mada kontrolišu ceo Vašington”, kaže Sara Binder sa Instituta "Brukings".

Prošlo je više od 30 godina od poslednje značajne poreske reforme, koja je sprovedena u vreme kada je striktna stranačka politika u Vašingtonu bila daleko manje izražena nego danas.

XS
SM
MD
LG