Linkovi

Pored konvoja palestinskog premijera eksplodirala bomba


Konvoj palestinskog premijera Ramija Hamdalaha
Konvoj palestinskog premijera Ramija Hamdalaha

U eksploziji čija meta je bio konvoj palestinskog premijera Ramija Hamdale šest osoba je povređeno, a nekoliko automobila oštećeno, javlja Rojters.

Do eksplozije je došlo prilikom kretanja konvoja kroz severni deo pojasa Gaze, oblasti pod direktnom kontrolom militantne grupe Hamas, koja je osudila napad.

Palestinski premijer se nepovređen vratio na Zapadnu obalu, a zatim u obraćanju medijima ponovio poziv Hamasu da palestinskim vlastima preda kontrolu nad policijskim snagama i civilnim službama na teritoriji Gaze.

“Na putu do Gaze desila se eksplozija. Bio je to dobro isplanirani pokušaj, eksploziv se nalazio na dubini od dva metra, ali svi smo dobro. Bez bezbednosti neće biti vlade niti jedinstvene palestinske samouprave. Tražimo od Hamasa da preda ono što je potrebno, a posebno kontrolu nad unutrašnjom bezbednošću.”, rekao je palestinski premijer.

Privremeni organi lokalne palestinske samouprave indirektno su osudili Hamas, navodeći da premijeru nije pružena potrebna zaštita u zoni napada.

Do zvanične podele palestinske teritorije došlo je nakon nasilnih sukoba 2007. godine, kada su autonomne enklave na Zapadnoj oblasti pripale palestinskim vlastima, a pojas Gaze militantnoj grupi Hamas. U oktobru prošle godine najavljen je početak pregovora o ponovnom ujedinjenju, ali od tada nije bilo značajnijih poteza.

XS
SM
MD
LG