Linkovi

Vanredna situacija u 11 opština zbog poplava


Poplavljene kuće u Požegi, 7. marta 2016.
Poplavljene kuće u Požegi, 7. marta 2016.

U 11 opština u Srbiji poroglašena je vanredna situacija, a po ovlašćenju predsednika Srbije Tomislava Nikolića angažovana je i vojska.

Vanredna situacija radi odbrane od poplava, posle velikih padavina, izlivanja reka i bujičnih potoka proglašena je u 11 opština centralne Srbije - Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Ljig.

Radiotelevizija Srbije prenosi da Vojska pomaže lokalnoj samoupravi i pripadnicima Sektora za vanredne situacije. Po ovlašćenju predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ministar odbrane Zoran Đorđević doneo je odluku o angažovanju pripadnika Vojske Srbije na pružanju pomoći nadležnim organima.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u Lučanima, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu kako bi pomogli u borbi protiv vodene stihije.Poplavljena su brojna domaćinstva, oranice, voćnjaci, putevi, a ima i odrona, zbog čega su zatvoreni pojedini putni pravci. Najkritičnije je u Konjevićima, Preljini i Lučanima.

Kako se navodi na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vodostaji će na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda 9. i 10. marta prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a kod Šapca 8. i 9. marta granicu vanredne odbrane od poplava.

Najugroženija mesta na području Čačka obišao je premijer Aleksandar Vučić koji je obećao da će vlada odmah uputiti pomoć, a za utorak je zakazana i vanredna sednica vlade povodom poplava.

Situacija u Novom Pazaru je alarmantna - u jednom delu grada je evakuisano 100 stanovnika zbog poplava, dok u drugim delovima nema struje.

Iz poplavljenog područja u okolini Čačka od noćas je evakuisano je 420 ljudi. Vatrogasno-spasilačke ekipe su Gornjem Milanovcu evakuisale sedam, a u Priboju pet osoba.

Na severu Kosova kiša koja pada i povećan vodostaj reka za sada nisu izazvali veće poplave i oštećenja ali kosovske vlasti navode da bi, ako se nevreme i kiša nastave moglo da dođe do izlivanja reka. U Crnoj Gori situacija se danas smirila iako i dalje pada kisa. Nema ugroženih područja, a sve se svelo na jučerašnji kratkotrajni grad.

XS
SM
MD
LG