Linkovi

Tajm: Papa ličnost godine


Papa ličnost godine časopisa TAJM
Papa ličnost godine časopisa TAJM

Tajm navodi da je on uzeo ime Franje, skromnog sveca iz Asizija i potom pozvao na crkvu isceljenja za mase suočene sa bolešću, siromaštvom i ličnim problemima u životu

Američki časopis Tajm proglasio je Papu Franju za ličnost godine.

Tajm je danas saopštio da je novi pontifik, svojevremeno nadbiskup Buenos Airesa, Horhe Mario Bergoljo, promenio imidž katoličke crkve za devet meseci od kako je izabran za 266. tog papu.

Tajm navodi da je on uzeo ime Franje, skromnog sveca iz Asizija i potom pozvao na crkvu isceljenja za mase suočene sa bolešću, siromaštvom i ličnim problemima u životu. Tajm navodi da je papa „spreman da transformiše“ Vatikan, koji opisuje kao „mesto u kome se promene dešavaju jednom u sto godina.“

Isti časopis navodi da je papa, koji naredne nedelje puni 77 godina, predstavio saosećajnije lice crkve.

Takodje je ukazano kako je papa Franja rekao „da nije neophodno“ konstantno razgovarati o društvenim pitanjima koja dovode do podela, a koja su često dominirala javnim saopštenjima njegovih prethodnika, mada i dalje ističe da crkva neće prihvatiti žene za sveštenike, kao ni zabranu abortusa i homoseksualne brakove.

Već 86 godina Tajm nastoji da imenuje najuticajnije ličnosti a ponekad i pokrete koji su dominirali dogadjajima tokom godine.
XS
SM
MD
LG