Linkovi

Papa Franja ponovo iznenadio svet


Papa Franja u hotelu Santa Marta u Vatikanu, 1. septembar 2015.
Papa Franja u hotelu Santa Marta u Vatikanu, 1. septembar 2015.

Papa Franja izdao dopuštenje svim sveštenicima da daju zvanični oproštaj ženama koje su izvršile abortus i koje traže oproštaj tokom predstojeće Svete godine milosrđa Rimokatoličke crkve.

Dajući sveštenicima moć da ženama oproste za prošle abortuse, papa Franja je povukao još jedan potez koji katoličku crkvu čini otvorenijom i inkluzivnijom.

Ova odluka ne menja stav Rimokatoličke crkve da je abortus smrtni greh niti da će – bez zvaničnog oproštaja – žene koje se podvrgnu abortusu ili oni koji izvode taj zahvat, automatski biti isključeni iz crkve.

Međutim, poglavar Rimokatoličke crkve je u pismu Vatikanu naveo da se žene susreću sa “egzistencijalnim i moralnim iskušenjem” pri donošenju odluke da li da se podvrgnu abortusu, dodajući da je da bolna odluka ostavlja “ožiljak” u njihovim srcima, na šta bi crkva trebalo da bude osećajna.

Sindi Vuden, urednica hrišćanske novinske agenciju u Rimu, govorila je za agenciju Rojters.

“U mnogim zemljama, poput Sjedinjenih Država i u Engleskoj sveštenici već imaju ta ovlašćenja. Ali u drugim zemljama, kao ovde u Italiji, ukoliko žena dođe na ispovest, ona mora da čeka da sveštenik kontaktira biskupa kako bi sa sigurnošću mogao da izda oproštaj”, kaže Vuden.

Period oproštaja za abortus zvanično će trajati od 8. decembra do 26. novembra iduće godine – odnosno tokom Svete godine Rimokatoličke crkve, koja je usredsređena na pitanja milosrđa.

Izvan Vatikana, turisti su pozdravili ovu promenu.

“Nalazimo se u 21. veku i crkva mora da se menja kao što se ljudi menjaju”, smatra turista Denis Dengler.

Pismo pape Franje odnosi se specifično na žene koje su podvrgnute abortusu – ali u njemu se ne pominju oni koji obavljaju taj medicinski zahvat, kao ni to da li će se praksa oprosta nastaviti i posle Svete godine.

Portparol Vatikana je rekao da promena važi samo za period Svete godine – “za sada”.

XS
SM
MD
LG