Linkovi

Ponovo radi BIP


Proizvodnja BIP piva je obnovljena nakon što je makedonska kompanija M6-Eden započela partnerstvo s Beogradskom industrijom piva (BIP), a očekuje se da će do kraja jula svi njihovi proizvodi biti dostupni potrošačima u Srbiji, navodi se u saopštenju.

BIP pivo, nekada najprodavanije u Srbiji i regionu, proizvodi se u pivari kod Mostarske petlje u Beogradu.

"Pivo je zadržalo prepoznatljivu etiketu i karakter, čuvajući vrednu tradiciju proizvodi se po savremenijoj tehnologiji," rekao je direktor kompanije M6-Eden Srbija Aleksandar Popovski.

U saradnji s partnerima BIP pivo biti ponovo dostupno na većem delu tržišta u Srbiji, a do kraja ove godine i na tržištima u regionu na kojima se i prodavalo pre više od četvrt veka, dodaje Popovski.

"Svesni smo da BIP pivo nije običan brend i da predstavlja simbol jednog društva i vremena kojeg se mnogi rado sećaju i naša je želja da taj osećaj i emociju ponovo oživimo i vratimo BIP pivu poziciju i značaj kakve zaslužuje," kaže Popovski.

Kako je navedeno u saopštenju, makedonska investiciona grupa M6 je do sada realizovala nekoliko uspešnih revitalizacija velikih kompanija u regionu, u sektoru proizvodnje pića i od njih stvorila tržišne lidere poput Pivare Skopje i Tikveša.

Makedonski biznismen Svetozar Janevski je u aprilu rekao da nije zainteresovan za "osvajanje" nekretnina i lokacije u Srbiji, već za oživljavanje proizvodnje BIP-a. Ponudu od 912.000 evra godišnje za zakup BIP-a i svih njegovih brendova dalo je preduzeće M-6 Eden, koje je u vlasništvu Janevskog.

Janevski je tada izjavio da planira grinfild investiciju od 30 miliona evra za izgradnju novog proizvodnog pogona, a pogon će biti na lokaciji koja se ne nalazi u sklopu sadašnje BIP-ove fabrike kod Mostarske petlje u Beogradu.

To piše u pismu o namerama koje je ovaj privrednik poslao 2015. tadašnjem ministru privrede Željku Sertiću.

Janevski objavio dokumenta u kojima stoji da Ugovor o tehničko-poslovnoj saradnji sa pivarom nije njegov krajnji cilj, već da je ulazak u BIP samo međufaza ka sasvim novom proizvodnom pogonu.

Zakup pogona BIP-a će, prema njegovim rečima, trajati verovatno dve-tri godine koliko je potrebno da se izgradi nova pivara.

Janevski je inače u martu ove godine dao je najbolju ponudu za zakup BIP-a, o čemu je odlučio Odbor poverilaca, jer je firma bila u stečaju.

On je posle privatizacije bio suvlasnik „Skopske pivare“, koju je 2010. kupio „Hajneken“, a BIP je pokušavao da zakupi više od dve godine. Prvo je direktno sa BIP potpisao ugovor, koji nije sproveden, a onda su redom propala četiri pokušaja zakupa.

XS
SM
MD
LG