Linkovi

Ponovo otvorena ambasada SAD u Podgorici


Policajac ispred zgrade ambasade SAD u Podgorici
Policajac ispred zgrade ambasade SAD u Podgorici

Ambasada SAD u Podgorici, koja je napadnuta u četvrtak oko ponoći od strane bivšeg odlikovanog jugoslovenskog vojnika koji je tom prilikom izvršio samoubistvo, saopštila je danas da nastavlja sa radom, kao i da će poslovi oko izdavanja viza početi od ponedjeljka.

Ambasada u Podgorici nastavlja sa uobičajenim radom nakon jučerašnjeg incidenta”, piše u informaciji koju je ambasada SAD u Crnoj Gori objavila na Facebooku I Twitteru.

Američka ambasada je uputila “veliko hvala za izraze podrške Vladi Crne Gore, političkim partijama, predstavnicima civilnog društva, medijima, diplomatskoj zajednici i svim našim partnerima i prijateljima u Crnoj Gori i širom svijeta”.

Konzularne usluge će biti dostupne od ponedjeljka. Kolege iz Konzularnog odjeljenja kontaktiraju sve koji su imali zakazane intervjue za vize da bi odredili nove termine”, saopštili su iz ambasade.

Šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović, koji je danas u ambasadi SAD razgovarao sa otpravnicom poslova Džudi Kuo, osudio je “bezumni akt” i dodao da je Vlada Crne Gore “preduzela sve mjere da istraži slučaj zajedno sa američkim prijateljima i zaštiti sva diplomatska predstavništva u zemlji”

"Crna Gora je dobar domaćin svojim gostima. Mi želimo da se oni osjećaju sigurno u našoj zemlji. Sjedinjene Američke Države su naš partner, saveznik i prijatelj”, istakao je Darmanović “Vjerujemo da ovaj tragičan događaj nije ugrozio osjećaj sigurnosti diplomatskih misija u Crnoj Gori, jer Crna Gora jeste sigurna zemlja i to će ostati"

Lokalni mediji preniljeli su danas pisanje podgoričkog dnevnika Pobjeda, koji je objavio da je pretresom stana napadača na ambasadu, Dalibora Jaukovića, pronađeno i oproštajno pismo na šest stranica, upućeno njegovoj porodici.

U pismu je, navodno, Jauković zatražio od porodice oproštaj “zbog onoga što će učiniti”, detaljno navodeći svoje lične i političke stavove, tvrdi Pobjeda.

Prema informacijama sa njegovog fejsbuk profila, napadač na ambasadu SAD bio je bivši pripadnik ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999, a protivio se i crnogorskom članstvu u NATO.

XS
SM
MD
LG