Linkovi

Drugi život prve LP ploče


Pre tačno 70 godina u junu, muzička izdavačka kompanija “Columbia Records”predstavila je svoju prvu LP ploču, popularnu longplejku sa više od 20 minuta muzičkog sadržaja po strani. Novi format napravio je revoluciju u muzici i ubrzo postao novi standard u industriji muzičke produkcije. U znak obeležavanje godišnjice, kompanija Soni izbacila je ograničenu količinu originalnih longplejki, u tiražu od 500 ploča, kao poklon svojim mušterijama. Da stvar bude bolja, godišnjica dolazi u vreme ponovnog oživljavanja gramofonskih ploča.

Mendelsonov koncert u E molu ispisao je nove stranice muzičke istorije kada je 1948. godine objavljen u Americi – kao prvo LP izdanje. Pri brzini od 33 obrtaja u minuti, ploča od 30 centimetara mogla je konačno da skladišti duže zvučne zapise, što je predstavljalo ogroman pomak u industriji muzičke produkcije.

“Prethodno ste mogli čuti 3 minuta muzike po jednoj strani. A sada, zbog užeg žljeba i manje brzine, dobijate mogućnost da spakujete oko 20 minuta zvuka. To je značilo da možete da smestite čitavu klasičnu kompoziciju po strani ili paket pesama po ploči”, ističe Endi Lajnehen iz muzičke arhive Britanske biblioteke.

70 godina kasnije, britanska muzička prodavnica HMV i Soni Klasikal izdali su 500 kopija originalnog koncerta kako bi ih podelili obožavaocima.

U najvećoj HMV-ovoj prodanici u ulici Oksford u centralnom Londonu, ljubitelji gramofonskih ploča čekali su satima u redu kako bi konačno došli u posed ovog retkog primerka LP - a.

Vraća me u detinjstvo, kraj 70-ih i početak 80-ih godina i mislim da je kvalitet zvuka daleko superiorniji.”

“Odrastao sam sa roditeljima koji su stalno slušali Mit Louf i hevi metal, rok end rola i tome slično, a većina tih stvari bila je na gramofonskoj ploči i takav zvuk je veoma jedinstven i bolji od svakog CD-a”, kažu neki od kupaca.

Jedna od replika albuma poklonjena je muzičkoj arhivi britanske biblioteke.

“Sjajno je imati ovu ploču jer je u pitanju replika prve LP ploče ikada. Trenutno imamo oko četvrt miliona ploča i činjenica da se u našoj arhivi nalazi prva koja je ikada proizvedena ili njena replika očigledno da je divna stvar i na neki način pomaže nam u kompletiranju čitavog putovanja LP-a”, ističe Lajnehen.

Ploča je dodatak kolekciji od 250.000 LP-a i predmeta koji datiraju sve do samog početka industrije audio produkcije. Kolekcija sadrži i voštane cilindre, patentirane 1877. godine od strane Tomasa Edisona. Bio je to prvi izum koji je svim ljubiteljima dobrog zvuka dao mogućnost da kupe i slušaju muziku kod kuće.

Godišnjica dolazi u vreme ponovnog oživljavanja gramofoskih ploča širom sveta, uprkos tome što je audio tehnologija zvuka prešla dug put od nastanka prve LP ploče. Kako kaže Đenaro Kastaldo iz Britanske fonografske industrije:

“Mnogi su se raspravljali o tome koliko će još dugo opstati, a neki su rekli da je u pitanju samo prolazna stvar. Međutim, imali smo 10 godina uzastopnog rasta i ljudi su konačno shvatili da je ploča deo muzičkog ekosistema. Nadam se da će u budućnosti taj trend nastaviti da raste. Procenjujemo da ćemo ove godine prodati više od 5 miliona ploča".

Taj podatak je muzika za uši rastuće populacije ljubitelja zvuka koji više vole da slušaju svoje omiljene pesme na staromodan način – preko gramofonskih ploča.

XS
SM
MD
LG