Linkovi

Ponovno otvaranje luka i aerodroma u Jemenu zbog humanitarne pomoći


Deljenje humanitarne pomoći u Sani, Jemenu (april 2013.)

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom najavila je ponovno otvaranje određenih aerodroma i luka u Jemenu radi primanja humanitarne pomoći.

Odluka je doneta nedelju dana nakon što je koalicija najavila privremeno zatvaranje svih luka kao odgovor na lansiranje projektila iz Jemena ka Rijadu, pripisujući omogućavanje iranske vojne opreme da stigne do pobunjenika iz plemena Huti slabim inspekcijskim procedurama.

“Potrebno nam je da se granica otvori, kako bi lekovi ušli u zemlju. Takođe, imamo i slučajeve kojima je potrebna medicinska nega van zemlje, ali nismo u mogućnosti da ih pošaljemo zbog blokade. Iz istih razloga dvoje ljudi je pre nekoliko dana preminulo na aerodromu. Hitno nam je potrebno uklanjanje blokade kako bismo mogli našoj deci.”, kaže Negla Al Senboli iz bolnice u Sabainu.

U saopštenju koalicije navodi se da će prvo biti otvorene luke Aden, Mukala i Moka, koje su pod kontrolom jemenske vlade,

Dodatno se navodi i da je upućen zahtev Ujedinjenim nacijama za slanje inspekcije u luke koje su pod kontrolom pobunjenika, među kojima i lučki grad Hodeida, kako bi se ubrzala inspekcija i osigurali koraci za prevenciju krijumčarenja oružja iz Irana.

Iranski zvaničnici kontinuirabo poriču naoružavanje pobunjenika iz plemena Huti, koji su 2014. godine zauzeli glavni grad Jemena, Sanu. Prošle nedelje, ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif ukazao je na ulogu Saudijske Arabije u konfliktu, uključujući vazdušne napade u ime odbrane jemenske vlade uvedene u martu 2015. godine.

Borbe u Jemenu odnele su do sada 10,000 ljudskih žrtava, a milionima je hitno potrebna humanitarna pomoć.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG