Linkovi

Pompeo: SAD obećavaju podršku u obezbeđivanju dobrog ishoda za narod Belorusije


Majk Pompeo, američki državni sekretar (Foto: RFE/RL)

Američki državni sekretar Majk Pompeo govoreći u Pragu za Radio Slobodna Europa (RSE) o spornim predsedničkim izborima u Belorusiji i policijskim akcijama protiv mirnih demonstranata, kaže da "želimo dobar ishod za beloruski narod, te ćemo u skladu s tim preduzeti akcije".

Pompeo, koji je ranije osudio održavanje izbora 9. avgusta na kojima je predsedniku Aleksandru Lukašenku dodeljen šesti po redu mandat, rekao je za RSE da "smo gledali kako se nasilje i posledice mirnih demonstranata tretiraju na načine koji nisu u skladu s onim kako se treba postupati".

Glasanje, koje je opozicija nazvala falsifikovanim, rezultiralo je masovnim protestima tri večeri zaredom, policijskim nasiljem i hiljadama pritvorenih.

Pompeo je rekao da se Sjedinjene Države još nisu složile s pravim odgovorom, ali će Vašington sarađivati s evropskim partnerima kako bi se utvrdilo šta je potrebno preduzeti.

Upitan hoće li izbori i naknadni događaji uticati na budućnost američko-beloruskih odnosa, uključujući obećanu isporuku američke nafte, Pompeo je rekao: "Moraćemo da radimo na tome... bili smo neverovatno uznemireni zbog izbora i duboko razočarani što nisu bili slobodniji i pošteniji".

Pompeo za RSE: Upozorenje Lavrovu zbog navoda o ucenjivanju glava SAD vojnika

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG